NATO sõjalised eksperdid uurivad praegu selle sõjalise operatsiooni käiku ning tulemusi, tunnustades muuhulgas vene eliitüksuste professionaalsust. Neist üsna paljudel on muide rahvusvaheliste rahuvalvejõudude kogemus.

Kuid asi ei ole ainult selles. Nii Krimmi Autonoomses Vabariigis kui ka mujal Ukrainas dislotseeruvatel väeosadel jääb üldiselt vajaka eelkõige sõjategevuse alustamise või vastupanu motivatsioonist. Põhjus ei peitu ainult kehvas varustuses ja isegi relvajõududes vohavas korruptsioonis. Igati arvestatav hulk ukraina sõjaväelasi kahtleb tõsiselt Kiievis võimule tulnud uue valitsuse usaldusväärsuses ning legitiimsuses.

Ka võimukoalitsiooni sagedane russofoobiline retoorika ning praktika ei tõstnud eriti Krimmist ja Ida-Ukrainast pärit venelastest ja osade ukraina rahvusest ajateenijate võitlusvaimu.

Samuti ärgem unustagem kõige tähtsamat asjaolu: vähemalt 85% Krimmi kogu täiskasvanud elanikkonnast tõepoolest näeb oma tulevikku Venemaa koosseisus. Ükskõik kuidas ka ei ürita arvukad Lääne propagandistid või poliitikud seda tõsiasja olematuks möliseda. Ja vaat see faktor - elanikkonna suhtumine - kohe kindlasti mõjutas otsustavalt sealsete Ukraina väeosade võitlusmoraali.