"Valitsus on kinni jooksnud, istutakse kulude otsas ja ei olda nõus midagi muutma, läbirääkimised on läinud väga ametkondlikuks ja tüli on majas kogu aeg," kirjeldas Ligi praeguse valitsuse koostööd. "Paindlikkus kadus täiesti ära, sisuliselt oli teada, milliseid häid otsuseid ei saa teha, sest konkreetne erakond ja minister vaidleb sellele lihtsalt vastu. Praegu on tabusid vähem ja prioriteedid paremini fikseeritud," kiitis ta uut koalitsiooni.

Ta ütles, et Reformierakond oleks eelistanud küll lastetoetuste tõusu puhul mõõdukamat tempot ja suuremat rõhku vajaduspõhisusele, aga seekord oldi nõus sotsidega kompromissile minema. "Kogu aeg tuleb teha kompromisse ja lastetoetuste kasvus pole meil kunagi olnud kahtlust," kinnitas Ligi.

Ligi rõhutas, et eelarve tervis maksualanduste ja toetuste tõstmise plaanide pärast ei halvene, ehkki uus püsikulu "teatud pinge" tekitab.

"Tulumaksu alandamine on otsustatud juba, sellele pole katet vaja leida. Tubaka- ja alkoholiaktsiisi tõusu me ei häbene, see on olemasoleva valitsuse poliitika ka olnud, näiteks alkoholipoliitika roheline raamat. Me eeldame, et me ei lase neil kaupadel muutuda kättesaadavamaks. Samuti on koguaeg olnud teadmine, et me kütuse põletamist ei peaks stimuleerima sel määral, nii et seda suunda vähendame," rääkis Ligi planeeritavatest katteallikatest. Ta ütles, et kütuseaktsiis siiski ei ole tõusmas, aga erisoodustuste valdkondi vähendatakse.

Ligi on uue koalitsiooni puhul välja toonud ka ministeeriumite finantsjuhtimise tõhustamise kui ühe võimaliku katteallika. "Olemasolev valitsus ei tulnud suurte kärpeeesmärkidega toime, meie ministrid pole tõsiselt tegelenud sellega, kuigi rahandusministeerium on ette näidanud, kuidas 15 miljonit kokku hoida," märkis Ligi.

Ka maksupettuste vähendamine on Ligi hinnangul reformide toetuseks tulutoov. "Meil on olnud viimased paar aastat täis tülisid maksudest kõrvale hoidmise pärast, on esitatud mitu eelnõud sellega võitlemiseks, need hakkavad nüüd tööle. See on midagi, mis toob lisatulu väga õilsal moel," ütles Ligi.

Kas tulevane koalitsioon kaalub ka teise lapse pealt tulumaksusoodustuse kaotamist? "Nii tegelikult võiks minna, see hooliks kõige vaesematest peredest, kes maksusoodustustest midagi ei saa, aga praegu me seda käiku ei lasknud," nentis Ligi.

Ligi lubas, et iga uue kulu puhul leitakse sellele ka struktuurne kate, ehk siis hoitakse mujal kokku, kujundatakse kulud ümber või tõstetakse makse. "Maksutõusud on aga kogu sellest paketist vähemus. Enamik on ikkagi täpsem kulutamine ja muu taoline," kommenteeris ta.