Al Qaeda informaator Saajid Badat, kes juhtumisi on ka Osama bin Ladeni väimees, ütles nimelt eelmisel teisipäeval New Yorgi kohtule, et neli või viis Malaisia meest on plaaninud kasutada oma jalanõudesse peidetud lõhkeseadeldisi, et purustada kokpiti uks ja õhusõiduk kaaperdada.

Badat, kes on julgeolekuekspertide hinnangute kohaselt „usaldusväärne“, ütles kohtule, et ta on kohtunud džihadistidega - sealhulgas piloodiga - Afganistanis ja andis neile kingapommi.

"Andsin ühe kinga malaisialastele. Arvan, et see oli kokpitti sisenemiseks."

Badat rääkis kohtuga inteneti vahendusel salastatud kohast Suurbritannias.

Malaisia võimud ei ole välistanud, et tegemist võis olla terrorirünnakuga ja kahtlusi süvendab ka värske informatsioon, mille kohaselt lülitas keegi pardal viibinutest õhusõiduki sidesüsteemid välja tahtlikult.

Malaisia peaminister Najib Razak kinnitas eile satelliidipildile viidates, et lennuk muutis kurssi ja võis lennata veel ligi seitse tundi – just umbes nii kauaks jagus haihtumise hetkel lennukil ka kütust.

Malaysia Airlines'i esindajate sõnul kadus lennuk eelmise nädala laupäeval radariekraanilt kaks tundi pärast õhkutõusmist Kuala Lumpurist kell 2.40 kohaliku aja järgi. Pekingis pidi reisilennuk maanduma kella 6.30 ajal.

Boeing B777-200 pardal oli 239 inimest, nende hulgas 227 reisijat ja 12 meeskonnaliiget, ütles hommikul Malaysia Airlines'i pressiesindaja.

11. septembri terrorirünnakud ehk 9/11

2001. aasta 11. septembril võttis 19 kaaperdajat pärast õhkutõusmist Bostonist, Newarkist ja Washingtonist oma kontrolli alla neli lennukit, mis olid teel San Franciscosse ja Los Angelesse. Välja valiti spetsiaalselt pikad lennud, et lennukites oleks palju kütust.

Kell 8.46 kohaliku aja järgi juhtis viis kaaperdajat American Airlinesi lennu number 11 New Yorgi Maailma Kaubanduskeskuse põhjatorni ja kell 9.03 rammis veel viis kaaperdajat United Airlines lennuga number 175 lõunatorni.

Veel viis kaaperdajat lendasid kell 9.37 American Airlines lennuga number 77 USA kaitseministeeriumi hoonesse Pentagoni. Neljas lennuk, United Airlinesi lend number 93, mida kontrollisid neli kaaperdajat, kukkus kell 10.03-04 alla Pennsylvania osariigis Shanksville'i lähedal pärast reisijate ja kaaperdajate võitlust. Arvatakse, et see lennuk kavatseti juhtida kas Kapitooliumile või Valgesse Majja.