Eelmisel aastal tegi etteütlust 2910 inimest ning 2012. aastal 3670.

Otsestuudio rõõmud: kohe pärast otsesaate lõppu oli selge, kes võidab

Pool tundi enne etteütluse algust on Vikerraadio stuudiosse Tallinnas nn vanas raadiomajas kogunenud väärikas seltskond: saatejuhil Madis Kimmelil on külalisteks Martin Ehala ja Peeter Päll, kes andsid veel viimaseid soovitusi etteütluse tegijatele. Ja siis täpselt kell pool üksteist hakkabki pihta: rahulik hääl loeb ette reeglid... või kas ikka algas etteütlus täpselt?

"Ega ometi pool minutit varem ei läinud eetrisse?!" hüüatas saatejuht, kui etteütluse tekstist esimesed laused lindilt stuudios kõlama hakkasid. Pisike paanika rahustati aga maha: oli õigel ajal –  ju saatejuhil näitas raal muud kellaaega.

Mehed kuulavad vaikselt ja kommenteerivad, ka eetriväliselt, kas ikka on loetud iga sõna õigesti ja õige rõhuga, naeravad omavahel veidi vandeseltslaslikult, kui etteütluses erilise hoolega hääldates mõni "pähkel" etteloetakse.

Kõrvaltoas, kus kontrollitakse tulemusi ja värskendatakse arvutis süsteemi, on samuti elevus.

"Juba kolm tuhat!" on poole pealt selge. Kohe kui etteütlus läbi saab tulevad kõrvaltuppa ka keeleteadlased Martin Ehala ja Peeter Päll - osalenuid on juba üle nelja tuhande... ning pärast põgusat kontrollimist on koheselt selge ka etteütluse võitja.

Vaata videost!

E-etteütluse tekst:

Tubli e-etteütluse tegijana tean niikuinii, et riodejaneirolased /
rio-de-janeirolased elavad jalgpalli maailmameistrivõistluste ootuses,
samal ajal(,) kui abituriendid mõtisklevad matemaatikaeksamist /
matemaatika eksamist. Mina, kel pole papiljotte ega moepäraseid
Lääne-India krusse, tean, et keski mu efektselt kirjutatut ei
projitseeri. Arhitektuuribürood, Aleksandri koogid / aleksandrikoogid ja
potentsiaalsed Ameerika avastamised - kõik on mulle kui pagi,/: korraks
nuusata. Parem panen ette 3D-prillid, haaran furšettlaualt /
fourchette-laualt noriga suši / sushi ja konstateerin
toomashendrikilveslikult / toomas-hendrik-ilveslikult: "Elagu Eesti!"

Vikerraadio korraldas juba seitsmendat aastat kõigile huvilistele emakeelepäeva e-etteütlust. Tänavu saavad võitjad auhinnaks e-lugerid, lisaks kingitakse e-luger ka õpilaste kategooria võitja emakeele õpetajale.

14. märtsil kell 10.30 kõlas raadioeetris etteütluse tekst. Kuulajail tuli tekst kirjutada etteütluse aknasse, mis ilmus Vikerraadio koduleheküljele samal hommikul. Kõige kiiremini täiesti korrektse teksti saatnud kuulajad on võitjad.


Kõik osalejad kirjutavad sama teksti, kuid võitjad selguvad kategooriates eraldi: õpilased; täiskasvanud; filoloogid ja emakeeleõpetajad; muu emakeelega inimesed.

2014. aasta e-etteütluse koostanud meeskonnas olid:

Martin Ehala, Tartu Ülikooli emakeeleõpetuse professor
Peeter Päll, Eesti Keele Instituudi peakeelekorraldaja-vanemteadur
Maris Jõks, Postimehe keeletoimetaja-korrektor
Edward Kess, Tallinna Lilleküla Gümnaasiumi eesti keele ja kirjanduse vanemõpetaja, Eesti Emakeeleõpetajate Seltsi liige

E-etteütlus sünnib Vikerraadio, Eesti emakeeleõpetajate seltsi, haridus- ja teadusministeeriumi ja Rahva Raamatu koostöös.