Laar, Landsbergis ning Pabriks märgivad oma ühisvalduses, et rahvusvaheliste spordiföderatsiooni juhtide valimised kannavad alati poliitilist pitserit, ent maailma maleliidu juhi valimisel on poliitiline faktor eriti tugev. Sellele ametile pretendeerivad nimelt 13-kordne male maailmameister, Vene opositsiooniliider  Garri Kasparov ja ametisolev maleföderatsiooni juht, Kremli-meelne  Kirsan Iljumžinov.

Garry Kasparov pole mitte üksnes suur maletaja, kes on andnud suure panuse maailma spordi arenduks, vaid ta on ka mees, kelle ühiskondlik tegevus on juba aastaid suunatud kogu maailma demokraatia ja vabaduse heaks, kirjutavad avalduse autorid. Kasparov toetas järjekindlalt  Balti riikide iseseisvuspüüdlusi. Praegu on Kasparov üks Venemaa opositsiooniliidreid ning Putini režiimi karm kriitik, seistes demokraatlike insitutsioonide ja inimõiguste eest Venemaal. 

Tema vastaskandidaat Kirsan Iljumžinov  juhib maailma maleföderatsiooni juba 19 aastat ning on Putini režiimi toetaja ning olnud varem Venemaa Föderatsiooni kuuluva vabariigi juht.

Sellises olukorras ei ole maleliidu uue presidendi valimine pelgalt spordi- vaid poliitiline küsimus. Balti riigid on juba ammu langetanud oma valiku, lähtudes demokraatia ja vabduse põhimõtetest. "Seetõttu on Kremlilt administratiivset ja rahalist tuge saava isiku valimine maleliidu juhiks meie jaoks täiesti vastuvõetamatu ning meie riikide rahvuslike huvidega vastuolus. Sellega seoses kutsume Läti, Leedu ja Eesti maleliitude juhte toetama FIDE presidendina Garri Kasparovit," kirjutavad Laar, Pabriks ja Landsbergis oma ühisavalduses.