„Ameerika FBI ja USA ringkonnakohtu vahistamisorderi alusel andis Viini riigiprokurör ettevõtja kohta välja üleriikliku arreteerimisorderi,“ ütles Austria liidukriminaalameti pressiesindaja Mario Hejl. Firtašil olid kaasas ka ihukaitsjad, kes aga kinnipidamisele vahele ei seganud, teatab Austria ajaleht Kurier.

Süüdistatav istub sellest ajast kinni Viini Josefstadti vanglas. Austria liidukriminaalameti teatel süüdistatakse gaasimiljardäri altkäemaksu andmises seoses äritegevusega välismaal ning kuritegeliku organisatsiooni loomises.

Liidukriminaalameti teatel uurib FBI 48-aastase ukrainlase tegevust juba alates 2006. aastast. Vahistamine ei olnud kuidagi seotud praegu Ukrainas toimuvate sündmustega.

Firtaš on üks Ukraina rikkamaid mehi. Tema varandust hinnatakse 3,32 miljardile dollarile. Ta alustas 1990. aastatel konservide ja kasutatud autodega äritsemisega. Avalikkuses sai Firtaš tuntuks firma RosUkrEnergo osanikuna, mis kontrollis gaasikaubandust Venemaa ja Ukraina vahel.

Firtašil olid väidetavalt tihedad suhted Ukraina kukutatud presidendi Viktor Janukovõtšiga, kuid pärast revolutsiooni läks ta väidetavalt üle Vitali Klõtško leeri.

Kohtla-Järvel tegutsev firma Nitrofert toodab Venemaalt tarnitavast gaasist ja viiest protsendist Eesti elektrienergiast mineraalväetisi.
Äriringkonnad ja ajakirjanikud üritasid aastaid aimata, kellele Nitrofert tegelikult kuulub. Ettevõtte saladuslikud omanikud ei ilmutanud end mitte kusagil ega kuidagi, varjates end edukalt kaugete välismaiste kompaniide ja off-shore firmade taha. Tegelikult osutus ettevõtte omanikuks Ukraina miljardär Dmõtro Firtaš, kes tunnistas avalikult Nitroferdi oma rahvusvahelise kontserni Group DF tütarfirmaks.