Kohus kohustas sotsiaalministeeriumi läbi vaatama taotluse, mis käsitleb Linda Kliinikule ARV-ravimite eraldamist alates 16.05.2013, põhjendades oma otsust tõsiste vigadega sotsiaalministeeriumi kõnealuse taotluse kohta tehtud otsuses, teatas kliiniku esindaja.

Narvas tegutsev Linda Kliinik vaidlustas tänavu aasta alguses sotsiaalministeeriumi otsuse neile HIV-ravimeid mitte eraldada kohtus, kuid palub nüüd riigikogult abi, et kohtuotsuse ootamise ajal saaks retroviirusevastast ravi ikkagi abivajajatele anda.

Linda HIV sihtasutus on rahvusvahelise terviseorganisatsiooni AIDS Healthcare Foundationi (AHF) toel investeerinud ligi 200 000 eurot kliiniku rajamisse ning loonud ka Narvas uusi töökohti. Kliinik kinnitab, et investeeringud tehti sotsiaalministeeriumi teadmisel, kuid praeguseks on ministeerium sihtasutuse teatel oma esialgsetest seisukohtades taganenud.

Eelmise aasta mais esitas kliinik sotsiaalministeeriumile taotluse oma patsientidele antiretroviirusravi ravimite eraldamiseks. Ministeerium ostab kõnealused ravimid tsentraliseeritud korras ning jaotab need tervishoiuteenuse osutajatele. Patsientidele on ravimid tasuta.

Sotsiaalministeerium on kahel korral - nii mullu juulis kui ka oktoobris - keeldunud sihtasutusele vajalikke ravimeid eraldamast.

Me oleme selle otsusega väga rahul ja see vastab meie ootustele,“ ütles Zoya Shabarova, AHFi Euroopa büroo juhataja. „Juba siis, kui me alustasime Linda Kliinikule ARV-ravimite eraldamist toetavat kampaaniat, me teadsime, et Sotsiaalministeerium toimis otsuse tegemisel meelevaldselt ja õigusevastaselt. Käesolev kohtuotsus kinnitab seda.“

Linda Kliinik avas uksed juba 2013. aasta juunis, kuid ei ei saa siiani oma ülesandeid täielikult täita, kuna sotsiaalministeerium on tõkestanud kliiniku juurdepääsu ARV-ravimitele vaatamata eelmise ministriga 2012. aastal sõlmitud kokkulepetele, millega juurdepääsu nimetatud ravimitele lubati.

Käesolev otsus ei anna kliinikule automaatselt juurdepääsu riigi poolt hangitavatele ARV-ravimitele, kuid see kohustab ministeeriumi tegema uue õiguspärase otsuse. „Kuna Linda Kliinik vastab kõigile nõuetele, mis HIVi/AIDSi meditsiinilise ravi registreeritud pakkujatele Eestis esitatakse, ei näe AHFi ja Eesti HIV-positiivsete võrgustiku esindajad ühtegi põhjust, miks kliinik ei peaks ARV-ravimeid saama,” ütles Sven Veltmann, AHV jurist. „Linda Kliinikult retroviiruse ravi pakkumise võimaluse äravõtmine õõnestab HIV-patsientide õigust valida endale ise tervishoiuteenuste pakkuja ja on vastuolus Eesti Valitsuse kehtestatud tervisepoliitikaga.”

„Alates 2013. aasta juulist oleme me korduvalt püüdnud ministriga isiklikult kohtuda kuid kuni praeguse hetkeni on ta meie kohtumispalved tagasi lükanud,” ütles Eesti HIV-positiivsete võrgustiku direktor Latsin Alijev. „Me oleme teavitanud Eesti presidenti kõnealusest probleemist ja loodame, et kohtuotsus loob aluse arutelu jätkamisele ning et me suudame ühiselt leida lahenduse.”

Et jätkuvalt rõhutada kõnealuse teema olulisust, protesteerivad HIV-positiivsete võrgustiku liikmed alates 11. märtsist ministeeriumi hoone ees.

Nad soovivad ministrile meelde tuletada, et Narva piirkonnas tuntakse puudust patsiendile suunatud teenustest ning et Linda Kliinikut on seal vaja: praeguseni on 2603 inimest andnud oma allkirja petitsioonile, toetades üleskutset ARV-ravimite Linda Kliinikule eraldamise kohta.