Demineerijad palusid koolimajas viibivatel inimestel kohe sealt lahkuda. Politsei ja õpetajad evakueerisid hoones viibinud õpilased, lasteaialapsed ning koolipersonali, kokku 140 inimest, teatas Põhja päästekeskus.

Sündmuskohale saabunud Põhja pommigrupi demineerijad tegid kindlaks, et kooli oli toodud käsigranaat F-1 ja üks jahipüssi padrun. Käsigranaat oli roostes ja ilma sütikuta, sütiku kohal oli amortiseerunud transpordikork. Jahipüssi padrun oli seest tühi. Demineerijad võtsid esemed koolist kaasa, et need ohutus kohas kahjutuks teha.

Õpetajate ja õpilaste selgituste kohaselt jõudis käsigranaat kooli õppekäigult Pakri poolsaarele. Lapsed leidsid granaadi Pakri poolsaarel ning väidetavalt näitasid seda seal ka ühele õpetajale. Õpetaja teadmata korjasid õpilased selle granaadi siiski üles, võtsid selle bussi kaasa ning viisid lõpuks kooli. Koolis nägid ja puudutasid lõhkekeha veel mitmed õpetajad ja õpilased, enne kui üks õpetajatest helistas hädaabinumbrile.

Seekord lõppes lugu õnnelikult – lahinggranaat ei plahvatanud laste käes, bussis ega koolihoones. Lapsed ei pruugi tunda lõhkeesemeid ja täpselt saada aru, kui ohtlikud need on. Täiskasvanutel tuleb omale lõhkeesemete ohtlikkus selgeks teha, et seda siis ka lastele rääkida.

Lõhkekehad on valmistatud inimeste tapmiseks ja vigastamiseks, neid ei tohi mitte mingil juhul puudutada. Eseme leidmisest andke teada numbrile 112, ainult siis saate olla kindlad, et lõhkekeha hävitatakse ja see ei saa enam inimestele viga teha.