"Iga otsus selle referendumi korraldamise kohta on ebaseaduslik, sest territoriaalse terviklikkuse ja Ukraina suveräänsuse küsimus ei kuulu kohalikel referendumitel arutamisele. See on üksnes üleriigilise referendumi küsimus," ütles Ukraina justiitsminister Pavlo Petrenko. Valge maja, olles nõu pidanud Balti riikide ja ka Itaalia, Prantsuse ja Ühendkuningriigi juhtidega, nõustus selle arusaamaga ja kinnitas, et sama leiavad ka liitlased.

Karme sõnu tuli eile Valgest majast teisigi, näiteks seisukoht, et "Venemaa jätkuv rahvusvahelise õiguse rikkumine isoleerib ta rahvusvahelisest kogukonnast."

USA välisminister John Kerry ütles oma eilses telefonikõnes Vene välisministri Sergei Lavroviga, et provokatsioon ja sõjaline tegevus Krimmis või mujal Ukrainas võivad "sulgeda igasuguse olemasoleva ruumi diplomaatiaks." Kerry kinnitas ka Ühendriikide valmidust vahendada Vene-Ukraina dialoogi.

Lavrovi sõnul on Venemaa nõus dialoogi arendama, kui teda ei käsitleta konflikti osapoolena - "mis on see, mida mõned meie partnerid praegu teha üritavad," märkis ta. "See kriis ei ole meie poolt loodud," jätkas Lavrov.

Vene välisminister ütles ka, et dialoog Ukraina üleminekuvalitsust kaasata ei pruugi, sest see sõltuvat praegu radikaalsetest natsionalistidest, kes on võimu haaranud. "Isegi meie Lääne partnerid teavad, millised nad on. Nad käivad Ukrainas tihti, aga üritavad fakte varjata," kommenteeris Lavrov.

Samuti jätkab Venemaa liini, et Krimmis avalikke hooneid hõivanud sõdurite näol on tegemist kohalike omakaitseüksuste, mitte Vene vägedega.

Lisaks süüdistab Moskva OSCEt silmakirjalikus käitumises: Kreml ei mõista, miks ei ole organisatsioon hukka mõistnud Ukraina Maidani-demonstrantide vägivallatsemist ja president Janukovõtši eemaldamist. Alles siis tohiks nende hinnangul rääkida Krimmist.

Krimmi referendum korraldatakse tõenäoliselt juba 16. märtsil.