Viru ringkonnaprokuratuuri süüdistuse kohaselt tegeles 2011. aasta alguses loodud püsiva ülesannete jaotusega kuritegelik ühendus kokaiini ebaseadusliku käitlemisega ning salakaubaveoga Kariibi mere regioonis, Euroopa Liidus ning Venemaa Föderatsioonis suure varalise kasu saamise eesmärgil.

Liiter vedelat kokaiini maos

Narkokullerid toimetasid lennukitega kehasiseselt Kariibi mere regioonist Aruba saarelt ning Dominikaani Vabariigist Euroopa Liitu ja Euroopa Liidust Venemaa Föderatsiooni suurtes kogustes kokaiini, selle edasise realiseerimise ning suure varalise kasu saamise eesmärgil.

Uurimise käigus tuvastati, et ühenduse toimimisaja vältel, alates 2011. aasta sügisest kuni 2012. aasta märtsini, toimetati salakaubana Euroopa Liitu ja Venemaale vähemalt 8,25 kilogrammi vedelat kokaiini.

Sellisest kogusest on võimalik valmistada 16,5 kilogrammi tarvitamiseks kõlblikku pulbrilist kokaiinisegu, mille müügihind varieerub poolest kuni poolteise miljoni euroni.

Keskmiselt pidi narkokuller toimetama oma maos üle ühe liitri vedelat kokaiini.

Antud kriminaalmenetlust juhtiva Viru Ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Antti Aitseni sõnul oli vedel kokaiin pakitud preservatiividesse, keskmiselt 50 ml ühes pakendis.

"Iga kord riskisid narkokullerid oma eluga, sest nad pidid narkootikumi oma kehast väljutama enne pakendi lagunemist organismis, vastasel juhul saabub üledoosi tõttu vältimatult kulleri surm," selgitas Aitsen.

Karistuseks kuni eluaegne vangistus

Isikutele on esitatud erinevad süüdistused. Kuritegeliku grupi juhtidele, 51-aastasele Vladimirile, 41-aastasele Vjatšeslavile ja 39-aastasele Anatolile esitati peale ühenduse loomise, juhtimise ja liikmete värbamise ning narkootilise aine suures koguses ebaseadusliku käitlemise süüdistus ka keelatud ja eriluba nõudva kauba ebaseadusliku sise- ja väljaveos. Kaks süüdistatavat on Läti Vabariigi kodanikud. Neli süüdistatavat on vahi all.

Antud kriminaalasja kohtulik arutelu algab järgmise aasta aprillis. Karistusseadustik võimaldab kohtul mõista narkootilise aine suures koguses ebaseadusliku käitlemise eest, kui see on toime pandud kuritegeliku ühenduse poolt, karistuseks kuue- kuni kahekümneaastase või eluaegse vangistuse.

Kriminaalasja kohtueelse uurimise viis läbi Maksu- ja Tolliamet ja menetlust juhtis Viru Ringkonnaprokuratuur, teatas prokuratuuri pressinõunik.