Rootsi riigitelevisiooni (SVT) andmetel tegeles võrgustik umbes 40 lapse - enamik neist 10-aastased tüdrukud - sundimisega seksuaalaktidesse Tšehhis ja endistes Nõukogude Liidu vabariikides. Vahistatud rootslast peetakse selle võrgustikuga seotuks, vahendab Soome portaal Verkkouutiset SVT-d.

"Ta sai tellimusi Lääne-Euroopas ja Ameerika Ühendriikides elavatelt meestelt selle kohta, mida nad näha tahavad. Siis saatis ta tellimuse fotograafidele, kes vägistasid kaamera ees lapsi," ütles politseidirektor Per Wadhed SVT-le. Politseijuhi sõnul olid filmi- ja fotokaadrid kohutavad.

"See on üks julmemaid juhtumeid - kui need panna järjekorda - kus ma olen näinud mida lastele tehakse," oli politseiametnik šokeeritud.

Rootsi politsei võttis mehe kinni tema korteris esmaspäeva öösel, kui ta oli parajasti internetis. Wadhed ütles Rootsi televisioonile, et vahistamine toimus tegelikult varasemas uurimise staadiumis, kui tavaliselt.

"Tõlge: me ei saanud lihtsalt istuda ja kauem pealt vaadata," ütles Wadhed ning lisas, et võrgustik jõudis oma tegevusega siiski teenida juba miljoneid kroone.

Samuti on mees politsei sõnul varem pedofiilia eest karistatud.

Rootsi politsei sai vihje enda USA kolleegidelt. Teisipäeval kavatsetakse viia sarnased operatsioonid läbi Hispaanias, Tšehhis, USA-s ja Kanadas. Uued arreteerimised leiavad aset arvatavasti järgnevate päevade jooksul.