Eesti roll Ukraina sündmustele vastamisel ei pea piirduma sellega, et me lihtsalt utsitame NATO ja Euroopa Liidu riike rohkem tegema. Kuna meil on Venemaaga palju sidemeid, siis saame ka meie anda oma panuse diktaator Putini imperialistlike plaanide nurjamisse. Eesti kõige mõistlikumaks sammuks lisaks Ukraina toetamisele on Venemaa mõjutustegevuse nurjamine meie kodumaal.

Eesti on aastaid talunud seda, kuidas Venemaa võimud kasutavad Eesti demokraatiat ja isikuvabadusi ära meie riigikorra ja vabaduse õõnestamiseks. Venemaa mõjuagendid on seni tundunud naljakate vennikestena, kes räägivad imelikku juttu, aga kriisi olukorras on mõjuagendid kriisi õhutajad, provokaatorid ja vaenlase kaastöötajad.

Me karistame karmilt Venemaa kasuks spioneerimist, aga Venemaa vaenulike huvide eest avalikult seismist taunime vaid kapo aastaraamatutes. On aeg mõjutustegevusele vastu hakata. Varem takistas seda meie soov kaitsta isikuvabadusi ja näidata end moodsa lääneriigi, mitte paranoiade käes vaevleva russofoobse kurja riigina. Kallaletung Ukrainale purustas läänes palju illusioone ja muutis võimalikuks sammud, mis veel kuu aega tagasi oleksid olnud mõeldamatud.

Paneme Vene propagandakanalid kinni

Vene televisiooni levitatava propaganda kahjulikust mõjust Eesti, Läti ja Leedu stabiilsusele on juba kirjutatud eepose mahus tekste, aga ometi jätkavad nad iga päev valetamist ja ajupesu.

Telekanali ärakeelamises pole läänes midagi ebatavalist. Hesbollah telejaam Al-Manar on viha õhutamise eest keelatud nii USAs, Prantsusmaal, Saksamaal ja sisuliselt ka mitmes teises Euroopa riigis. Eesti olukorras on propagandast tulenev oht Eesti vabadusele piisav põhjendus radikaalseteks sammudeks.

Välja võiks see näha nii. Riigikogu võtab vastu seaduse, mis võimaldab siseministril oma käskkirjaga keelata Eestis levitamise neil kanalitel, mis panevad kahtluse alla Eesti okupeerimise Nõukogude Liidu poolt, ei tunnusta Eesti õiguslikku järjepidevust ja levitavad Eesti (ja ka Läti ja Leedu) kohta pidevalt valelikku ning viha õhutavat sisu.

Peale seadusemuudatuse jõustumist saavad vastutavad asutused hakata jälgima telekanalite, aga miks mitte ka muude väljaannete sisu, et vajadusel esitada keelamiseks põhjendatud taotlus. Telekanalite keelamine kaabeltelevisioonivõrkudes ei takista küll samade kanalite levimist satelliittelevisiooni või interneti kaudu, aga Eesti iseseisvuste vastast tegevust võiks vähemalt häirida, kui seda täielikult keelata ei saa.

Mõjutustegevuse häirimine

Venemaa propagandakanalite tööd saab takistada ka mitmel muul moel. Näiteks peaks olema keelatud kõigil riigiasutustel ja kohalikel omavalitsustel osta keelatud kanalitest reklaami, maksta neile sponsortoetuseid või omada muid rahalisi suhteid.

Keelatud kanalite ajakirjanikele peaks olema keelatud ligipääs riigi ja kohaliku omavalitsuse hoonetesse, neile ei tohi anda intervjuusid, vastata nende teabepäringutele ega neid muul moel aidata. Keeld peaks kehtima kõigi riigi ja kohaliku omavalitsuse ametnikele ja juhtivatel kohtadel töötavatele poliitikutele. Karistuseks võiks olla krõbe trahv.

Mõjutusorganisatsioonide kinnipanemine

Kaitsepolitsei kirjutab oma aastaraamatutes teatud tihendusega järjekordsest juriidilisest kehast, mille Venemaa on oma mõjutustegevuse tarbeks loonud. Nendega tegelemiseks võiks eeskuju võtta Prantsusmaalt, kus siseministril on õigus oma määrusega ühiskonnaohtlikud organisatsioonid lihtsalt kinni panna.

Kuna Venemaa kulutab mõjutustegeuvuseks palju raha, peaks Eestis organisatsiooni kinnipanemisega kaasnema ka selle varade konfiskeerimine.

Vene raha konfiskeerimine

Autovaraste ja narkokaubitsejate musta raha üritab Eesti riik konfiskeerida, aga Eesti iseseisvuse vastase tegevuse eest teenitavaid suuri summasid saavad mõjuagendid rahulikult omal äranägemisel kasutada. See pole õige.

Venemaalt mõjutustegevuseks tulev must raha tuleb riigi tuludesse võtta. Vabas riigis ei saa olla mõttekuritegusid ja seetõttu ei saa inimesi karistada Vene impeeriumi soovimise või isegi selle kuulutamise eest, aga Eesti vabaduse vastase tegevuse eest Venemaalt raha võtmine on juba konkreetne tegevus, seda on võimalik tõestada ja selle eest teenitud vara ära võtmine on võimas heidutus. Paljud mõjuagendid on ju lihtsalt raha peal väljas.