Eile lõi sotsiaalmeedias laineid 78-aastase hetkel haiglaravil viibiva Jaani sugulase Heli Raidve postitus, milles naine kirjeldab mehe lähedaste läbielamisi 32 tunni jooksul.

Pühapäeva õhtul suundus Jaan oma tavapärasele jalutuskäigule, kuid ei tulnud kahe tunni möödudes tagasi, mistõttu hakkasid lähedased teda otsima. Kella 20 paiku helistati ka PERHi ja politseisse.

Tund aega hiljem kammis pere läbi Nõmme metsatuka, kuhu Jaan läinud oli. Öö jooksul uuriti korduvalt PERHist, ega sellise nime ja tunnustega meest pole neile toodud.

Esmaspäeval kontrollis politsei, ega PERHi pole Jaani toodud, haigla jäi aga selle juurde, et meest seal ei ole. Politsei kuulutas Jaani tagaotsitavaks ja lähedasi asusid otsingutel abistama politsei kutsutud vabatahtlikud ja politseikoerad.

Alles teisipäeva hommikul selgus, et Jaan oli juba pühapäeva õhtul kella kuue paiku PERHi viidud ja talle oli seal operatsioon tehtud. See tähendab, et lähedaste esimese kõne ajal PERHi oli mees juba ligi kaks tundi haiglas olnud ja haigla polnud 39 tunni jooksul aru saanud, et operatsioonil käinud mees on tagaotsitav isik.

Lähedased on šokis

Lähedased on šokeeritud, et infosulg taolise politseioperatsioonini viima pidi. "Mitukümmend inimest kammisid metsa ja tegid ränka tööd lootusega leida ja päästa üks inimene, samal ajal kui PERHis ei suutnud keegi, kellele maksumaksja rahaga palka makstakse, kontrollida ja vaadata, kas neile on toodud selline patsient," oli Raidve hämmingus.

"Ma ei hakka rääkima, mida lähedased on pidanud üle elama. Igaüks võib ise korraks mõelda, mida ta teeks, mõtleks ja tunneks, kui tema lähedane on 39 tundi kadunud ja kõik otsingud on tulemusteta," rääkis ta.

Jaani seisund on hetkel raske ja Raidve sõnul ei mõtle tema pereliikmed kaebuse esitamisele enne, kui mehe seisund on paranenud ja lähedased ise juhtunust toibunud. "Täna-homme võib tulla selgus, kas ta tuleb sellest välja või ei tule. Püüame praegu olla Jaani päralt," ütles Raidve.

Raidve teadis öelda, et hetkel on Jaani haiglasse saabumise kohta teada kaks versiooni. "Ühe variandi kohaselt Jaan oli veel haiglasse jõudes kontaktne ja suutis öelda oma nime. Teise versiooni kohaseld oli ta koomasse langenud," rääkis ta. Raidve lisas, et sisuliselt pole sel vahet, kas õige on üks või teine väide, sest alles jääb asjaolu, et haigla ei suutnud meest kuidagi tuvastada.

Praeguseni pole teada, mis Jaaniga metsas juhtus. "Kas kallale tungiti, kas ta kukkus ja kust ta täpselt leiti?" küsis Raidve. Ta ütles, et haiglagi ei suuda praegu öelda, kust mees leiti, sest kiirabikaardilt polnud nende sõnul keerulise käekirja tõttu seda võimalik välja lugeda.

"Tundub, et mingid andmebaasid ei ühildunud, kuid meil on e-riik ja nii kaua ei suudeta isikut tuvastada? Aga kui tal oleks olnud südamestimulaator? Kuidas ravida, kui isikut ei teata?" imestas Raidve.

PERHi pressiesindaja Inga Lill ütles Delfile, et haigla tegeleb praegu tol päeval tööl olnud personali küsitlemisega ja annab juhtunu kohta peagi oma selgituse.