"Võin öelda, et ekspresident Viktor Janukovõts on tunnistatud kahtlustatavaks ja kuulutatud tagaotsitavaks. Teda kahtlustatakse ettekavatsetud mõrvas raskendavatel asjaoludel," ütles peaprokuröri kohusetäitja ajakirjanikele, vahendab BNS.

Ukraina parlament hääletas teisipäeval selle poolt, et saata kukutatud president Viktor Janukovõtš tõsiste kuritegude eest rahvusvahelisse kriminaalkohtusse (ICC), kui ta tabatakse.

Ülemraadas ülekaaluka toetuse saanud otsuses seostatakse Janukovõtšit, kes kukutati laupäeval ja varjab ennast praegu teadmata kohas, meeleavaldajatevastases vägivallas, mis viis väidetavalt enam kui saja inimesi surmani, vahendab Reuters.

Haagis asuvasse ICC-sse kavatsetakse kohtu alla saata ka endine siseminister Vitali Zahhartšenko ja endine peaprokurör Viktor Pšonka.

Ukraina ajutine siseminister Arsen Avakov teatas juba esmaspäeval Facebookis, et Janukovõtši ja tema käsilaste suhtes on alustatud kriminaalasja ning neile pannakse süüks "rahulike kodanike massimõrva", vahendas telekanal BBC World News.

"Rahulike elanike massilise tapmise asjus on algatatud kriminaalasi. Janukovõtš ja rida teisi ametiisikuid on kuulutatud tagaotsitavaks."

Ajutise siseministri sõnul lendas Janukovõtš 21. veebruaril helikopteriga Kiievist Harkivisse. Laupäeval lendas ta juba Donetski lennuväljale, sealt istus ta koos ihukaitsjatega ümber kahele kohalikule lennukile ja püüdis õhku tõusta, ent piirivalveteenistus takistas neid, pühapäeval jõudis ta Krimmi.

Ukraina ülemraada otsustas president Janukovõtši laupäeval tagandada.

Janukovõtš ise andis kõneisiku läbi teada, et ei nõustu ülemraada otsusega. Ta võrdles usutluses kohalikule telekanalile UBR opositsiooni tegevust natsionaalsotsialistide ja Hitleri võimuletulekuga 1933. aastal Saksamaal.

Janukovõtši Euroopa Liidu suhtes negatiivselt meelestatud poliitika läks rahva tahtest lahku ning seetõttu algasid ulatuslikud rahutused, mis tipnesid kümnete inimeste surmaga. Janukovõtšit täpne asukoht on endiselt teadmata, kuid viimati nähti teda Krimmi poolsaarel Balaklava kandis.