Igal inimesel on õigus tervise kaitsele ja haridusele ning nende õiguste puudumine muutub ohuks julgeolekule. Presidendi aastapäevakõne oli märgiline ja eeskätt tuleb vaadata tervise, hariduse ja julgeoleku koosmõju.

Tervisest saab probleem siis, kui tervishoiuteenuseid pole, haridusest saab probleem siis, kui haridust pole ja julgeolekust saab probleem siis, kui julgeolekut pole. Probleemide ja kuristike tekitamisel oleme agarad ning nende probleemide ja kuristike kangelaslikul ületamisel sildade ehitamiseks kõikvõimalike meedete kasutamisel veel agaramad.

Kas me ei või alustada algusest, et väärtustame inimest, tema õigust elule, tervisele, haridusele ja kohustust austada teiste inimeste samasugust õigust?

Tervis on aluseks igapäevasele hakkamasaamisele. Et igapäevane elu poleks tervist kahjustav, on oluline ennetada probleeme. Igasuguste reformide algatamisel tuleb arvestada inimestega, keda need puudutavad. Töövõime reformi käivitamisel on oluline pöörata tähelepanu sellele, et inimeste elu ei halveneks vaid paraneks. Poliitikute sõnadele peavad järgnema ka teod - paljasõnalisusest ei aita.

Hariduse aluseks on põhimõte, et last õpetatakse olema inimene inimeste seas. Selle elluviimise aluseks on õpetajate õpetamine. Laste kasvatamist ja õpetamist saame jälle vaadata koos õpetajate õpetamisega ning vanemaharidusega, ühiskonnas tervikuna laste ja perekonna väärtustamisega.

Julgeoleku üheks oluliseks aluseks on inimõigused ning nende järgimine. Õigusriiki ei saa ehitada väljavalitutele, vaid see peab toimima kõigile, ka vaestele ja kodututele ning neile, kes hoolivad ebavõrdsuse vähendamisest ühiskonnas.

Et inimesed tunneksid ära õiguste rikkumise olukorra ja näeksid võimalusi oma õiguste kaitsmiseks, vajab Eesti enam inimlikkust ning üksteisega arvestamist, riigi ja vabaühenduste koostööd. Edukultus muutub edu pärssivaks siis, kui ei valita vahendeid edu saavutamiseks, seega annab pidev arvestamine ühiskonna ja inimeste vajaduste ning võimalustega parima koosmõju tasakaalustatult.

Suurte eesmärkide seadmiseks tuleb seada ka väiksemaid eesmärke.