"Kui Andrus Ansip 4. märtsil president Ilvesele tagasiastumisavalduse esitab, on sellega tagasi astunud kogu ametisolev valitsus ja siis on presidendi käes kord otsustada, kellele tehakse ettepanek uue valitsuse moodustamiseks. Kui selleks peaks olema Siim Kallas, nagu enamik vaatlejaid on viimasel ajal spekuleerinud, siis on juba tema asi otsustada, kellele teha ettepanek kõneluste alustamiseks," lausus Mikser.

"Sotsiaaldemokraadid on deklareerinud valmisolekut uue valitsuse moodustamise üle läbi rääkida. Kui meile esitatakse kutse kõnelustele, siis läheme läbi rääkima mõistagi oma programmiliste seisukohtade pinnalt ja selliste kõneluste tulemust on hetkel võimatu ennustada. Aga pall, nagu öeldakse, on siiski esmalt selle käes, kes saab presidendilt ülesande valitsus moodustada," lisas ta.

Mikser rõhub asjaolule, et viimase aasta jooksul on opositsioonierakonnad olnud arvamusküsitlustes püsivalt valitsusparteidest populaarsemad.

"See näitab, et ühiskond ootab senisest sotsiaalsemat poliitikat. Sest mõttes oleks valitsusliidu koosseisu muutumine tõepoolest loogiline. Samas ei saa salata, et oma loogika oleks ka selles, kui kolme aasta eest parlamendivalimistel napi enamuse saavutanud parempoolsed erakonnad otsustavad selle mandaadi üheskoos lõpuni pidada," arvas ta.

Mikseri meelest on päris loomulik, et keerulistel aegadel on erakondade liidrid omavahel kontaktis.

"Olen viimase paari nädala jooksul arutanud kujunenud poliitilist seisu nii IRL-i, Keskerakonna kui ka Reformierakonna juhtkondadesse kuuluvate inimestega. Mingitest ettepanekutest uue valitsusliidu loomiseks või ka sellesisulistest läbirääkimistest ei ole seni juttu olnud. Enne istuva valitsuse tagasiastumist oleks see mõistagi ka ennatlik," kinnitas Mikser lõpetuseks.

Peaminister Ansip teatas eile oma valitsuse tagasiastumisest ja kinnitas, et viib vastava paberi president Ilvesele järgmisel teisipäeval.