"Liitusin ise selle algatusega suhteliselt hilises faasis ja saan aru, et üks osa allakirjutanutest kavatseb sedakorda minna kaugemale ning jõuda konkreetsema poliitilise eneseteostuseni, mina aga nende hulka ei kuulu," möönis Raud ja lisas, et siiski ei tähenda see tema sõnul seda, et arutelu algatamist ei peaks proovima.

"Ma arvan, et kui näiteks kümmekond aastat tagasi oli eestimeelsel inimesel raskem väljendada kriitikat valitsuse vastu, siis nüüd on meie riik selles mõttes normaalsemaks muutunud, et valitsuse või konkreetsete poliitiliste jõudude kritiseerimist ei võeta enam kui riigi või lausa omariikluse idee enese ründamist, kuigi osa võimulolijatest üritab asja selles valguses näidata," rääkis ta.

"Mina saan algatusest aru muuhulgas kui katsest hoida ära pööre populistlike loosungitega üldist rahulolematust ära kasutavate jõudude pääsu võimu juurde. Ma tahaksin elada riigis, kus valimiskastide juures ei käida hirmust, et äkki muidu saab võimule veel halvem, vaid väljendamas ratsionaalsete, avatud ja kõiki teemasid puudutavate debattide käigus settinud veendumusi," arutles Raud.

Elamisväärse Eesti üleskutse tegid Andrei Hvostov, Brit Kerbo, Mari-Helene Kaber, Kristina Kallas, Juhan Kivirähk, Jaan Lahe, Karli Lambot, Ain Lutsepp, Elo Lutsepp, Mari-Liis Lill, Silver Meikar, Kärt Mere, Nastja Pertsjonok, Pärtel Piirimäe, Rein Raud, Marek Tamm, Toomas Trapido, Siim Tuisk, Tõnu Viik ja David Vseviov.