Catherine Ashton teatas täna, et viimase ööpäeva jooksul Kiievis toimunud sündmuste valguses kutsub ta homme kella kaheks pärastlõunal kokku erakorralise EL-i välisasjade nõukogu istungi.

Vastavast otsusest andis Twitteris teada Ashtoni pressiesindaja Maja Kocijancic.

Täna tehtud Ashtoni nimel väljastatud EL-i avalduses kutsuti Ukrainas vastastikku olevaid osapooli kiiresti poliitilist protsessi jätkama.

„Traagiliselt ohtlikumaks muutunud olukorra valguses kutsub EL-i välispoliitika kõrge esindaja kõiki vastutajaid koheselt vägivalda lõpetama. Ta kutsub kõiki võime ja poliitilisi osapooli tõusma oma kohustuste kõrgusele ja otsima kiiret pingete maandamist tõelise poliitilise protsessi jätkamise teel.“

Samuti käib täna Brüsselis Ashtoni kutsel koos EL-i liikmesriikide saadikutest koosnev poliitiline ja julgeolekukomitee, mis valmistab ette välisministrite homseid kõnelusi.

„Kavas on arutada kõiki võimalikke variante. Nende seas ka piirangute kehtestamise võimalust repressioonide ja inimõiguste rikkumiste eest vastutajate suhtes,“ teatas Ashtoni esindaja.

Eesti välisminister Urmas Paet teatas täna hommikul, et tema on valmis võimalikke EL-i sanktsioone Ukraina sündmuste eest vastutajate vastu kaaluma."Kuid eelkõige soovime leida võimalusi, mis aitaksid Ukrainal jõuda olukorra stabiliseerumiseni," märkis Paet oma avalduses.