Stalini büst püstitati Normandia dessandi käigus hukkunud liitlasvägede sõdurite memoriaali juurde Bedfordis juba 2010. aasta juunis ning seisab seal endiselt, vahendab BNS.

Kalniete meenutas kirjas Stalini süüd miljonite inimeste surmas. Ehkki Nõukogude Liit aitas alistada natsi-Saksamaa, ei pisenda see kuritegusid, mille tema režiim pani toime Nõukogude Liidus, Ida-Euroopas ja Balti riikides.

"Ajal, mil kogu maailm vaatas õudusega Hitlerit Euroopat okupeerimas vastavalt Saksamaa ja Nõukogude Liidu vahel sõlmitud kuritegelikule paktile, okupeerisid Stalini väed osa Poolast ja Rumeeniast ning rahumeelsed Balti riigid. Me oleme rõõmsad selle üle, et USA ei tunnustanud kunagi Balti riikide okupeerimist ja annekteerimist. USA on alati mõistnud hukka inimõiguste rikkumised kommunistide võimu all olnud Ida-Euroopas ja Balti riikides. Seetõttu olin ma šokeeritud selle monumendi rajamisest memoriaali juurde. Me ei tohi lubada Euroopa ajaloo tumedaimate lehekülgede idealiseerimist," seletas europarlamendi liige.

Kalniete sõnul solvab see kommunistliku režiimi tõttu kannatanud ja surnud inimeste mälestust. Ühe maailma ajaloo veriseima türanni austamine saadab tulevastele põlvedele vale sõnumi, lisas ta.