Neljapäeval antud intervjuus Reutersile ütles 78-aastane endine vasakpoolne gerilja, et maailma suurimad majandused, mis on ühtlasi ka illegaalsete narkootikumide suurimad turud, peavad narkokaubandusega võitlema teisi vahendeid kasutades kui keelamine.

„Industriaalühiskonnad on need, mis peavad muutuma,“ ütles Mujica. „Väikesel riigil on võimalik sellega eksperimenteerida, aga see on väga võimalik ka arenenud riigis ressursside tõttu, mis seal on.“

„Seal on suured turud, neil on suur ostujõud ja sellel on suur majanduslik külgetõmbejõud. Kui asjad seal ei muutu, on väga keeruline neid muuta ka mujal,“ rääkis Mujica oma kodus Uruguay pealinna Montevideo eeslinnas, kus ta elab lihtsas majas koos naise ja koertega.

Mujica tõi esile seaduste muutmise ka mujal peale Uruguay, sealhulgas USA osariikides, mis on astunud samme marihuaana tarvitamise dekriminaliseerimiseks ja isegi legaliseerimiseks, kui tõendi vastuvaidlematu evolutsiooni kohta suhtumises.

„Iga Põhja-Ameerika osariik on tähtsam kui Uruguay, mõõtmetelt, majanduslikult jõult,“ ütles Mujica. „Aga nad on endiselt nagu naised, kellel on häbi endale tunnistada oma loomulikke patte ja kes endale valetavad. Mida meie teeme, on palju avatum.“

Uruguay uued marihuaanaseadused hakkavad kehtima aprillist. Kodanikel lubatakse kodus kasvatada kuni kuus taime aastas ning nad võivad osta kuni 40 grammi kuus riiklikult litsentseeritud apteekidest.

Uruguay ei ole huvitatud kanepiturismi arendamisest nagu see toimub näiteks Amsterdamis. Et seda vältida, on marihuaana kättesaadav ainult Uruguay elanikele, kes on registreeritud konfidentsiaalsesse andmebaasi.

Mujica tunnistas, et ebaseaduslik müük jätkub tõenäoliselt sellest hoolimata.