Võimud plaanivad meeleavaldajad minema ajada vähemalt neljast suuremast kogunemiskohast, muu hulgas tagada vaba ligipääs ka siseministeeriumi hoonele, vahendab BNS.

Riikliku julgeolekunõukogu ülema Paradorn Pattanatabuti sõnul koondati pealinnas Bangkokis hommikul märulipolitsei jõude. Võimud lubasid enne üritada meeleavaldajatega kokkuleppele jõuda.

Märulipolitsei alustas hommikul telklinnakute mahavõtmist ja hoiatas opositsiooni valjuhääldite vahendusel, et vastupanu on mõttetu.

Paradorn tõi välja, et esiteks on tegemist ebaseaduliku kogunemisega ja teiseks on protestijate valduses hulgaliselt keelatud relvi. Julgeolekuülema sõnul võidakse vahistada ka opositsiooniliidreid, kui need seadust rikuvad.

"Tegemist ei ole meeleavalduste mahasurumisega, vaid seaduse ja korra taastamine," lisas Paradorn.

Tai põhiseaduskohus lükkas kolmapäeval tagasi opositsioonilise demokraatliku partei taotluse tühistada 2. veebruaril valitsusvastaste protestijate tegevuse tõttu mittetäielikult läbi viidud valimiste tulemused. Kohus teatas avalduses, et jättis rahuldamata taotluse tühistada 2. veebruari parlamendivalimised, sest selleks ei olnud piisavalt alust.

Bangkoki suuremad ristmikud on alates 13. jaanuarist meeleavaldajate valduses, kes püüavad nii elu pealinnas seisma panna. Inimeste igapäevaelu ei suudeta siiski kuigivõrd häirida. Demonstrantidel ei ole võimalik päevade kaupa meelt avaldada ja nii on protestipaigad sageli päevasel ajal üsna tühjad, inimesed kogunevad sinna alles pärast tööd.

Meeleavaldajad on tõotanud vabastada riigi valitsusjuhi vastuolulise venna, 2006. aastal võimult tõugatud Thaksin Shinawatra mõjust. Nad nõuavad peaministri tagasiastumist ning ajutise mittevalitava rahvakogu moodustamist, mis viiks enne uusi valimisi läbi vajalikud reformid.

Tais on korduvalt olnud poliitiliselt rahutu alates 2006. aasta riigipöördest. Ühiskondlik lõhe valitseb ühelt poolt Tai eliidi, haritud keskklassi ja riigi lõunaosa elanike ning teisalt ülejäänud maaelanike vahel.