Alates eelmise nädala esmaspäevast on päästeameti demineerijad üle Eesti saanud lõhkematerjali loovutamise kampaania raames 16 väljakutset. Väljakutsete käigus on inimesed loovutanud 10,8 kilogrammi lõhkeainet ja üle 120 detonaatori. Muuhulgas on päästeametile loovutatud ka lõhkepakette, mürske, granaate ja miinipilduja miin.

Kuigi lõhkeaine loovutamise kampaania kestab järgmise esmaspäevani, võib tänu seadusemuudatusele loovutada lõhkematerjali kriminaalmenetlust kartmata ka pärast kampaania lõppu. Teadetele reageerivad demineerijad - mitte mingil juhul ei tohi inimesed lõhkematerjali ise liigutada või seda kusagile viia.

Päästeameti demineerimiskeskuse juhi Arno Pugoneni sõnul on iga kätte saadud plahvatusohtlik ese töövõit. „Iga lõhkekeha kujutab endast ohtu, sest see on valmistatud tapmiseks ja suurte purustuste tekitamiseks. Vähimagi kahtluse korral, et kodus seisev kahtlane ese võib olla lõhkematerjal, tuleb helistada hädaabinumbril 112 ja sellest teada anda," sõnas Pugonen.

Eelmisel aastal toimus päästeameti demineerimiskeskuse andmetel 8 plahvatust, milles sai viga 9 inimest. Kokku said demineerijad eelmisel aastal 1479 väljakutset, mille käigus tehti kahjutuks 3569 erinevat lõhkekeha, alustades käsigranaatidest ja lõpetades lennukipommidega. Päästeameti lõhkematerjali loovutamise kampaania toimub juba viiendat korda.