Bagrami õhujõudude baasi Parwani kinnipidamiskeskuse pressiesindaja major Nimatullah Khaki ütles, et kõik 65 vabastati neljapäeva hommikul. Khaki sõnul nad naersid, kui astusid bussi peale, et vanglast minema sõita, vahendab Fox News.

Afganistani president Hamid Karzai andis korralduse vangide vabastamiseks mitu nädalat tagasi, kutsudes esile vihase hukkamõistu USA poolt ning pingestades suhteid kahe riigi vahel enne rahvusvaheliste vägede lahkumist aasta lõpus.

USA sõjaväe pressiesindaja hoiatas vastuolulise vangide vabastamise eelõhtul Afganistani valitsust ja Karzaid, et nad seda plaani teoks ei teeks, sest 65 kinnipeetavat on seostatud rünnakutega ameeriklaste vastu.

„Selle 65-liikmelise grupi kinnipeetavad on otseselt seostatud rünnakutega, milles on tapetud või haavatud 32 USA või koalitsiooni isikkoosseisu liiget ning 23 Afganistani julgeolekujõudude isikkoosseisu liiget või tsiviilisikut,“ ütles USA Afganistani vägede pressiesindaja. „USFOR-A seisukohaks jääb, et vägivaldsed kurjategijad, kes kahjustavad Afganistani ning on ohuks rahule ja julgeolekule Afganistanis, peavad seisma silmitsi õigusemõistmisega Afganistani kohtutes, kus aus ja läbipaistev protsess teeb kindlaks nende süü või süütuse.“

Senaator Lindsey Graham hoiatas teisipäeval senati relvajõudude komitees Karzaid, et nende USA vägede poolt kinni peetud ja afgaanidele kohtupidamiseks üle antud terrorismis kahtlustatavate vabastamise plaani teoks tegemine kahjustab veelgi Afganistani suhteid USA-ga.

Graham ütles, et kutsub vangide vabastamise korral oma kolleege üles peatama igasuguse arenguabi andmise kuni Afganistani presidendivalimisteni, mis on kavas aprillis ning mille järel peab Karzai põhiseaduse järgi tagasi astuma.