"Neil (süüdi mõistetud eestlannadel - toim.) on muidugi edasi kaebamiseks võimalus, aga iseasi, kui suur on tõenäosus, et seda karistust vähendatakse, sest karistused Peruus seoses narkootiliste ainete omamise ja illegaalse vedamisega karmistusid seal hiljuti. Pigem ma siin suuri võimalusi ei näe," ütles Bambus Delfile.

"Mida aga tasub edasi proovida, on karistatud isikute ületoomise lepingu sõlmimist Peruuga. Oleme selle ettepaneku teinud paljudele riikidele kus meie kodanikud on ja sealhulgas ka Peruule. Peruu praegu aga alles kaalub meie ettepanekut ja loodame, et see otsus tuleb peagi," lisas Bambus.

Samas kui ka selline leping kahe riigi vahel sõlmitaks, siis ei tähendaks see automaatselt seda, et süüdi mõistetud neiud koheselt kodumaale karistust kandma saaks. Asekantsleri sõnul peaksid nad nimelt kandma mingi osa karistuse kindlasti Peruus ning samuti tasuma kõik kuriteoga seotud rahalised kohustused.

"Edasi juba läheks see juhtum meie vabariigis justiitsministeeriumi kompententsi ja nemad tegeleks edasi vanglate ettevalmistamise ja kõige muuga," selgitas Bambus, kuid rõhutas, et initsiatiiv tulla Eestisse karistust kandma peaks tulema süüdimõistetute enda poolt, mitte riigi algatusel.

Praegu on sellise lepingu võimalik sõlmimine siiski veel käimasolev protsess, mistõttu peaksid eestlased Bambuse kinnitusel Peruus karistuse täismahus ära kandma.

Välisministeerium aga jätkab endiselt eestlannadele vajadusel konsulaarabi andmist. "Kui neil peaks tekkima näiteks probleeme kinnipidamisasutuses, siis saab isik pöörduda välisministeeriumi poole ja siis selgitatakse välja asjaolud, kas on mingeid õigusi rikutud või kedagi ebaõiglaselt koheldud," ütles Bambus.

5. veebruaril toimunud istungil määras Peruu Cusco kohus mõlemale Eesti kodanikule karistuseks narkootilise aine omamise ja vedamise eest 8 aastat ja 8 kuud vangistust. Karistatud isikutel tuleb tasuda ka kohtumenetluskulud.

Kaks Eesti kodanikku peeti möödunud aasta 4. oktoobril Cusco lennujaamas kinni kahtlustatuna katses viia Peruust ebaseaduslikult välja narkootikume.