„India võimude välja pakutud süüdistus on vastuvõetamatu,“ ütles Itaalia peaminister Enrico Letta Twitteris AFP vahendusel. „Itaalia ja Euroopa Liit reageerivad.“

Itaalia kaitseminister Mario Mauro lendas Indiasse merejalaväelaste Massimiliano Latorre ja Salvatore Gironega kohtuma. Mauro ütles, et süüdistused ei ole vettpidavad ning kritiseeris India õigussüsteemi haprust.

India teatas laupäeval, et läheb edasi süüdistuse esitamisega kahe merejalaväelase vastu merejulgeoleku seaduse alusel, mis puudutab vägivallategusid laevadel viibivate isikute vastu ning näeb ette maksimaalselt kümneaastast vanglakaristust ja trahvi.

Varem on India teatanud, et kavatseb rakendada merejulgeoleku seaduse teist osa, mis oleks automaatselt ette näinud surmanuhtluse, kui merejalaväelased oleks süüdi mõistetud. India taganes siiski sellest Itaalia protesti peale.

Itaalia merejalaväelasi süüdistati esialgu mõrvas kahe kaluri mahalaskmise eest Kerala osariigi ranniku lähistel 2012. aastal.

Itaallased väitsid, et pidasid kalapaati piraadialuseks ja tulistasid ainult hoiatuslaske.

Õigusekspertide sõnul on viivitus kohtuprotsessi alustamisel seotud selgusetusega selle üle, millise seadusepügala järgi peaks itaallastele ikkagi süüdistuse esitama.

Itaalia merejalaväelased esitasid eelmisel kuul India ülemkohtule taotluse mõrvasüüdistuse tühistamiseks ja nende koju lubamiseks.

Itaalia nõuab, et Latorre ja Girone üle tuleks kohut mõista kodumaal, sest tulistamine toimus Itaalia lipu all sõitnud laevalt, mis Rooma väitel asus rahvusvahelistes vetes.

India kinnitab, et tapmine leidis aset tema jurisdiktsiooni alla kuuluvates vetes. Merejalaväelased on kautsjoni vastu vabastatud ja peatuvad Itaalia saatkonnas New Delhis.