Suurkogul ministrite arutelu juhtinud Tallinna linnavolikogu liige Yoko Alender uuris ministritelt, millal saab Eesti naisministri. "Pärast riigikogu valimisi saab naisministri!" kinnitas Reinsalu. Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder lisas, et naisministri koht on liiga oluline, et seda hoida tavalise ministri jaoks. "Me hoiame seda peaministri jaoks," oli ta enesekindel.

Europarlamendi valimiste ootuses sai suurkogul sõna ka praegune IRLi europarlamendi saadik Tunne Kelam. "Iga kolmas eurosaadik kuulub meie perekonda Euroopas," viitas ta Euroopa Rahvapartei suurusele, mille osa on ka IRL.

Kelami hinnangul pole normaalne olukord, kus Eesti esindajate seas on nii palju liberaale, kui muidu on liberaalid Euroopas marginaalsem jõud. "Mida suurem jõud selja taga, seda parem," oli Kelam veendunud. Ta ütles, et pigem teevad konservatiivid Euroopa tasandil koostööd teise suurema jõu ehk sotsiaaldemokraatidega.

Valimisprogrammi kohta ütles erakonna peasekretär Tiit Riisalo, et seekord loobus IRL üleriikliku küsitluse koostamisest. "Meil on natuke keerulisem programm, kuhu on kaasatud eri valdkondade tippasjatundjad. Põhipunktid on vaja viia inimesteni ja meediaplaan on valmis, aga esitleme seda lihtsustatud kujul, sest teisiti pole võimalik," kommenteeris ta.

Partei ministrite paneelil tuli jutuks ka uute tulijate saabumine Eesti poliitikasse ning kodanike kesine valimisaktiivsus. Urmas Reinsalu hüüatas, et Kristiina Ojulandi kindlasti uueks jõuks pidada ei saa. "Pigem oled sina, Yoko, uus jõud!" viitas ta Tallinna volikokku pääsenud Yoko Alendrile. Uueks jõuks pidas Reinsalu ka Jaak Aaviksood ja hiljuti erakonnaga liitunud Saue vallavanemat Andres Laiska.

Riisalo: Konkureerime ka Reformierakonnaga

Riisalo meenutas oma aruandes sarnaselt Reinsalule kohalikke valimisi. Positiivsena tõi ta välja selle, et edestati maailmavaatelisi konkurente, kelleks esmajoones on Keskerakond, kuid "otsapidi ka sotsiaaldemokraadid." Ta toonitas, et kuigi Reformierakonnaga ollakse valitsuses sõbralikus koalitsioonis, ei puudu kahe partei suhtluses konkurentsi aspekt.

"Üks või teine erakond on püüdnud endale viimaste valimiste võitja silti kaela riputada, aga võitis IRL, kui vaadata, mitu inimest meilt pääses otsustajate hulka: saime kokku 440 mandaati. See on esimene tulemus," kommenteeris Riisalo valimistulemusi.

Tallinna puhul tõi Riisalo näite, et nii mõneski valimisjaoskonnas oli puudu paarkümmend või isegi alla kümne hääle, et IRL oleks piirkonnas domineerinud. "Tallinna kaardil näeme kõige rohkem rohelist ja sinist," viitas ta Keskerakonna ja IRLi häältesaagile.

Peasekretär analüüsis põgusalt ka erinevate erakondade meediakulutusi. Ta tõdes, et need olid enam-vähem võrdsed, kuigi Keskerakonna puhul arvestati juurde ka Tallinna linnavalitsuse eelarvest tulnud ressursid.

Suurkogu raames saatsid parteile tervitused Läti endine peaminister ja liberaal-konservatiivse partei Ühtsus liige Valdis Dombrovskis ja Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, kes on kristlik demokraat.

Dombrovskis soovis IRLile edukat osalemist valimistel. "Peame otsima Euroopas sarnaselt mõtlevaid riike ja poliitilisi jõude, et meie häält tugevamalt kuuldaks," rääkis ta ja lisas, et IRL ja Ühtsus on mõlemad Euroopa Rahvapartei liikmed, mis on Euroopas üks suurimaid jõude.

Merkel saatis tervitused Berliinist. "Hindan kõrgelt meie head koostööd Euroopa Rahvaparteis. Mais toimuvaid europarlamendi valimisi silmas pidades on oluline, et Euroopa tugevuse nimel jätkaksime reformide poliitikaga. Teie suurkogule soovin tugevaid impulsse Eesti ja Euroopa tuleviku kujundamiseks," sõnas Merkel.

Reinsalu on ainus esimehe kandidaat

Täna toimub Nokia kontserdimajas IRLi suurkogu, mille käigus valitakse järgmiseks kaheks aastaks erakonna esimees, aseesimehed, eestseisuse liikmed, aukohtu liikmed ja revisjonikomisjon. Samuti antakse kätte IRLi kuldmärgid ning kuulutatakse välja IRLi Aasta Tegija 2013.

Esimeheks kandideerib vaid praegune esimees Urmas Reinsalu. Aseesimeesteks pürgivad Eerik-Niiles Kross, Ene Ergma, Jaak Aaviksoo ja Juhan Parts.

Aukohtu kandidaadid on Andres Luus, Avo Üprus, Jaanus Barkala, Kaupo Reede, Kert Karus, Lagle Parek, Mart Nutt, Priit Värk, Reet Trei, Toivo Jürgenson, Toivo Peets, Trivimi Velliste

Revisjonkomisjoni kandideerivad Ann Räämet, Ants Pauls, Erik Sandla, Karl Aas, Mari Suurväli, Siim Kabrits.