Üks pikaaegne saatejuht Anvar Samost teatas rahvusringhäälingu juhtidele oma otsusest asuda tegutsema poliitikas ja paneb maha saatejuhi ameti.

"Tänan kuulajaid. Ilma toetuseta, mis saadet "Olukorrast riigis" saatnud on, poleks nii pikalt kindlasti seda teinud," ütles Anvar Samost. "Teiseks tänan Kalle Muulit. Ilma temata poleks see tänaseni kestnud. Ja kolmandaks tänan Hannes Rummi. Ilma temata seda saadet poleks sündinud."

"Ilmselt tekib mul veel pika aja vältel igal pühapäeval kella 11.30 paiku positiivne ärevus ja soov midagi korda saata. Ikkagi 19 aastat! Usun, et Eesti on tänu nendele saadetele veidi parem koht," lausus Samost.

Raadio 2 peatoimetaja Kristo Rajasaare kinnitusel asendab Tankler veebruaris Anvar Samostit. "Märtsis on Kalle Muulil lühike puhkus, sel ajal juhivad saadet Janek Luts ja Allar Tankler, edasi elu näitab," selgitas Rajasaare.

"Anvari lahkumine tabas mind ootamatult. Eelmisel pühapäeval ei osanud ma aimatagi, et see on viimane saade, mida temaga koos teen," rääkis Kalle Muuli.

"Oleme Anvariga koos eetris olnud 13 aastat järjepanu peaaegu igal pühapäeval. Kahtlemata on Anvar parim kaaslane, kellega ma eales olen raadiotööd teinud, ja tema lahkumine on mulle raske löök. Aga ma arvan, et iga uus probleem on ühtlasi ka uus võimalus. Seepärast olen ERRi ja R2 juhtidega kokku leppinud, et vähemalt veebruari lõpuni teen saadet edasi, teiseks saatejuhiks Eesti Ekspressi peatoimetaja Allar Tankler. Siis vaatame, mis saab edasi. Kuulajate tagasiside on otsustamisel loomulikult üks olulisemaid argumente," ütles Muuli.

"Olukorrast riigis“ on igal pühapäeval, ilma suve- või muude vaheaegadeta olnud eetris alates 1995. aastast.

Anvar Samost on seda juhtinud algusest peale, 19 aastat. Koos temaga alustas Hannes Rumm, kelle poliitikasse mineku järel 2001. aastal on teiseks saatejuhiks olnud Kalle Muuli.

"Olukorrast riigis“ kasvas välja aastatel 1993-1995 eetris käinud intervjuusaatest, mida samuti tegid koos Anvar Samost ja Hannes Rumm. Seega võib Anvar Samosti töö pikkuseks Raadio 2s lugeda lausa 20 aastat.

Saade on oma nime saanud peaminister Tiit Vähi 1995. aastal peetud kõne "Olukorrast riigis" järgi. Saate signatuur kombineerib heliülesvõtteid erinevatest Eesti poliitika kuulsatest lausetest: "Mul on kahju ja ma vabandan." (Mart Laar), "Ma kordan, Toompead rünnatakse!" (Edgar Savisaar), "Tule taevas appi!" (Lennart Meri).

"Olukorrast riigis" on Raadio 2 üks kuulatumaid saateid, TNS Emori andmetel on kuulajate arv 30 000-50 000 nädalas.

Anvar Samost on eetris olnud ligikaudu 1000 pühapäeval ehk kokku 1000 tundi.

Samost on juhtinud uudisteagentuuri BNS ja olnud Postimehe vastutav peatoimetaja. Ajakirjanikuna on ta töötanud üle 25 aasta.

Kalle Muuli on töötanud mitmes meediaväljaandes, teiste hulgas Eesti Päevalehe peatoimetajana, aastast 2012 on Õpetajate Lehe peatoimetaja.