Olen 20-aastane üliõpilane. Viimase kahe kuu jooksul olen saatnud 31 praktikaavaldust koos motivatsioonikirja ja CV-ga, milles luban, et olen nõus tegema 260 tundi tasuta tööd, et saaksin läbida õppepraktika. Olen kõrge pingetaluvusega, aus, entusiastlik, koostööaldis, pööran detailidele tähelepanu ning oman häid lingvistilisi oskusi. Sellest hoolimata on mulle vastuse saatnud vaid kuus ettevõtet.

Uudiseid ja arvamuslugusid lugedes hakkab silma, et ikka ja jälle kirjutatakse välismaale ihkavatest eesti noortest ning ettevõtetest, mis ei leia piisavalt kvaliteetset tööjõudu. Olen viimased kolm aastat kooli kõrvalt müügikonsultandi või klienditeenindaja tööd teinud, kuid oma kogemuse põhjal võin öelda, et ilma märkimisväärse töökogemuse või heade tutvusteta läbi ei löö.

Minu kursusel õpib 19 üliõpilast. Meist igaüks teeb õppeaja jooksul praktikal olles 780 tundi tasuta tööd. Seda on vaja, et kool läbida ja CV-sse paar head kogemust kirjutada, sest vastasel juhul ei saa me pärast kooli lõpetamist kuhugi kandideerida, ilma, et vastus ei oleks „vabandage, valituks osutus keegi teine, sest Teil pole piisavalt kogemusi".

Lisaks minule jääb tööandjalt vastust ootama ka hulk minu kursusekaaslasi. Loomulikult ei laida ma maha ettevõtteid, kui tõesti ei ole pakkuda praktikakohti või on juba keegi olemas, aga palun, vastake ometi! Keegi ei taha lõputult oodata ja loota.

Põigates korraks tagasi välismaale kippuvate noorte juurde, siis näitavad kodumaalt ära läinute kogemused, et Eestist tulnud noori võetakse paljudes kohtades avasüli vastu. Eestist märksa kõrgem palk, helded toetused hättajäänutele ja heal juhul kodumaaga võrreldes madalamad igapäevased kulud ahvatlevad mindki...

Seega teen ettepaneku praegustele ja tulevastele ettevõtjatele - ärge suhtuge praktikaavaldustesse nii ükskõikselt. Kui keegi teile kirjutab ja on huvitatud koostöö tegemisest, siis palun võtke see paar minutit, lugege kiri läbi ning vastake. Ma ei soovi muud, kui läbida turunduspraktika, saada kogemusi ning jätkata õpingutega, et tulevikus paremini hakkama saada.