WHO sõnul on nüüd olemas tõeline vajadus vähktõve ennetamisele keskendumiseks, võideldes suitsetamise, ülekaalulisuse ja alkoholitarbimisega, vahendab BBC News.

Maailma vähiuurimisfond väidab aga, et söömisharjumuste rolli kohta vähi tekkel valitseb murettekitav naiivsus.

Aastas diagnoositakse vähk 14 miljonil inimesel, kuid ennustatakse, et 2025. aastaks kasvab juhtude arv aastas 19 miljonini, 2030. aastaks 22 miljonini ja 2035. aastaks 24 miljonini.

WHO 2014. aasta maailma vähiraporti järgi on peamised ärahoitavad vähitekitajad järgmised:

* Suitsetamine
* Infektsioonid
* Alkohol
* Ülekaalulisus ja vähene liikumine
* Kiirgus, nii päikesekiirgus kui ka meditsiinilistel uuringutel saadav
* Õhureostus ja muud keskkonnategurid
* Edasi lükatud lastesaamine, vähemate laste saamine ja rinnaga toitmisest hoidumine

Enamikes riikides on kõige tavalisem vähivorm naistel rinnavähk. Suures osas Aafrikas domineerib aga emakakaelavähk.

Peamine põhjustaja on inimese papilloomiviirus (HPV). Arvatakse, et vaktsiinid võivad ära hoida sajad tuhanded vähijuhud.

Ühe raporti toimetaja, Austraalia Uus-Lõuna-Walesi ülikooli teadlase dr Bernard Stewarti sõnul on ennetamisel otsustav rolli vähktõve tõusulainega võitlemisel üle maailma.

Paljude vähivormide põhjustaja on inimkäitumine. Näiteks tema kodumaal Austraalias on kombeks päevitada, kuni ollakse mõlemalt poolt ühtlaselt kõrbenud.

„Alkoholi puhul näiteks oleme me kõik teadlikud akuutsetest mõjudest, kas need on siis autoõnnetused või kallaletungid, aga on olemas haiguskoormus, millest ei räägita, sest seda lihtsalt ei tunnistata, eriti kui see sisaldab vähki,“ ütles Stewart. „Alkoholi kättesaadavuse määra modifitseerimine, alkoholi sildistamine, alkoholi propageerimine ja alkoholi hind – need asjad peaksid olema päevakorras.“

Sama kehtib Stewarti sõnul suhkru kohta, mis tekitab ülekaalulisust, mis omakorda suurendab vähiriski.