Põhja ringkonnaprokuratuur lõpetas hiljuti kurioosse kriminaalasja, milles kahtlustati 1973. aastal sündinud Svetlanat korraga kahele politseinikule pistise pakkumises. Naine soovis althõlma "välja osta" päev varem perevägivalla tõttu kinni peetud abikaasat.

Loo teeb aga eriti kummaliseks, et kuritegu sooritati ülekuulamistoas turvakaamerate vaateväljas. Esmalt pakkus naine pistist vähemalt 80 euro ulatuses noorsoopolitseinikule, kes sellest keeldus. Antud politseiniku pädevuses polnud aga vabastamise üle otsustada, misjärel pakkus Svetlana sama suurt summat samuti ruumis viibinud vanemuurijale.

Süüdimõistmisel võiks teistkordse pistisepakkumise eest isikut karistada kuni viieaastase vangistusega. Ehkki kuritegu leidis kinnitust, lõpetati see otstarbekuse põhimõttel. Prokurör põhjendas kriminaalasja lõpetamise määruses, et naine kannatas perevägivalla all, oli kuriteo toimepanemise ajal ärritusseisundis ning silmnähtavalt alkoholijoobes.

"Füüsilisest vägivallast ja elukaaslase kinnipidamisest tekkinud meeleheites pöörduski Svetlana politseijaoskonda, kus ta vahendeid valimata soovis saavutada oma elukaaslase vabastamise," seisab määruses.

Laskumata asjaoludesse, miks oli Svetlana jaoks elukaaslase vabastamine sedavõrd tähtis, oli prokuröri jaoks selge, et "pistise lubamine ei olnud ajendatud omakasust või muust madalast motiivist ning oli toime pandud kujunenud situatsioonis vallandunud emotsioonide najal".

Ilma karistuseta Svetlana siiski ei pääsenud. Talle määrati 100 tundi üldkasulikku tööd.