Kindral Keith Alexanderi välja vahetav Rogers peab ümber korraldama viisi, kuidas NSA andmeid kogub ja säilitab. Alexander kavatseb erru minna märtsi keskel, vahendab Associated Press.

Rogersit on juba ammu peetud Alexanderi ilmseks mantlipärijaks. Neljapäeval tehtud avalduses ütles kaitseminister Chuck Hagel, et on kindel, et Rogersil on olemas tarkus julgeoleku, privaatsuse ja isikuvabaduste tasakaalustamiseks digitaalajastul.

„See on NSA jaoks kriitiline aeg ja viitseadmiral Rogers toob sellele ametikohale erakordsed ja ainulaadsed oskused ning agentuur jätkab oma elutähtsat missiooni, viies samas ellu president Obama reformid,“ ütles Hagel.

Rahvuslik luuredirektor James Clapper nimetas oma avalduses Rogersit pühendunud luureohvitseriks, kes mõistab sügavuti signaalluuret ja küberoperatsioone, mis muudab ta unikaalselt kvalifitseerituks juhtima NSA ja USA küberväejuhatuse missioone.

Rogersi nimetamine küberväejuhatuse ülemaks nõuab senati kinnitust. NSA direktori ametikoht mitte, kuid sellest on kindlasti juttu, kui Rogersit küberväejuhatuse juhi kandidaadina senatis küsitletakse.

Valge Maja on teatanud, et kavatseb edaspidigi jätkata praktikaga, mille puhul on NSA ja küberväejuhatuse juhi kohal üks inimene, vaatamata väidetele, et need ametikohad tuleks lahutada.

Hagel teatas veel, et määrab NSA asedirektoriks Rick Ledgetti, kes asendab agentuuri tähtsaima tsivilisti kohal Chris Inglise. Ledgett on seni juhtinud vilepuhuja Edward Snowdeni tekitatud kahjusid uurinud komisjoni NSA-s.

Alexander on olnud NSA direktor ligi üheksa aastat. Ta on olnud 2010. aastal asutatud küberväejuhatuse esimene ülem.