Hiina suursaadik Liu Jieyi ütles, et Jaapani peaministri Shinzo Abe hiljutine külaskäik vastuolulisse Yasukuni sõjaohvrite templisse sulges ukse dialoogile, vahendab BBC News.

Lõuna-Korea esindaja süüdistas aga Jaapanit moonutatud arusaamades ajaloost.

Jaapan teatas, et nende teemade tõstatamine ÜRO-s ei aidanud pingeid lõdvendada.

Sõnavahetus leidis aset kolmapäeval ÜRO julgeolekunõukogu avatud debatil sõjast saadud õppetundide üle.

Hiina suursaadik süüdistas peaminister Abet agressioonisõja alustajatele ja põlvini vallutatud riikide inimeste veres seisnutele austuse avaldamises. Ajaloo muutmine destabiliseerib piirkondlikku rahu ning on tõsine väljakutse inimkonna rahumeelsele arenguteele, teatas suursaadik Liu.

Lõuna-Korea teatas, et pinged Kirde-Aasias suurenevad vastastikuse umbusalduse tõttu riikide vahel.

„Ja selle juured on peamiselt tõsiasjas, et Jaapani juhtkonnal on moonutatud arusaam sellest, mis toimus imperialismi ajal,“ ütles Lõuna-Korea suursaadik Oh Joon.

Jaapani suursaadiku asetäitja Kazuyoshi Umemoto ütles, et tema riik on vaadanud ajaloolistele faktidele otse näkku ning väljendanud kahetsust ja südamest vabandanud oma tegude eest.

Abe, keda peetakse rahvuslaseks, kes soovib muuta või normaliseerida Jaapani sõjajärgset patsifistlikku põhiseadust, on öelnud, et tema 26. detsembri külaskäik Yasukuni templisse oli eraviisiline ja mõeldud sõjavastase žestina.