"Institutsioon, mis ühelt poolt oleks usaldusväärne mäluasutus, teisalt aga kriitiline avalik institutsioon, kolmandast küljest atraktiivne vaba aja veetmise ja intellektuaalse meelelahutuse paik," kirjeldas Artel oma visiooni.

Seda eesmärki silmas pidades on tema sõnul kokku pandud ka 2014. aasta näituseprogramm, mis kombineerib nii kogude põhjal tehtud näitusi (Tiiu Talvistu koordineeritud „Kunstikud kogudes“ ja „Käime kogudes“), eesti kunstiklassiku ülevaatenäitust (suur Malle Leisi retrospektiiv), Tartu kunstielu kaardistavaid arhiivinäitusi (sari Tartu 88) ja kaasaegse kunsti väljapanekuid.

Valitsusele saadetud pöördumises ütlesid kunstnikud muuhulgas, et nad on "tunnistajaks Tartu Kunstimuuseumi muutmisele vaid ühte kildkonda teenivaks kaasaegse kunsti muuseumiks".

Artel vaidles sellele kategooriliselt vastu. "Ei, absoluutselt mitte! Me endiselt näitame nii meie varasalvedest pärit kunstipärandit kui ka kaasaegset kunsti, tegeleme nii Tartu kunstielu arengutega viimasel aastakümnel kui eksponeerime naaberriikide kunsti, anname näitusepinna noortele, äsja ülikooli lõpetanud maalijatele kui ka kutsume esinema rahvusvaheliselt tuntud nimesid," loetles ta.

Artel lisas, et Tartu Kunstimuuseumi on ellu kutsutud 1940ndal aastal Eesti kaasaegse kunsti kogumiseks. "See on meie asutuse põhimääruse teine punkt, me peame seda järgima oma kogusid täiendades," selgitas ta.

Artel tunneb enda sõnul generatsioonideülest vastutust nende kunstnike ees, kes muuseumi oma kaasaega silmas pidades rajasid. "Me ei tohi jääda elama muuseumi asutamise ajastusse, vaid vaatama tänapäevase pilguga nii minevikku kui ka meie ümber toimuvat," ütles ta.

Artel kinnitas, et võtab Tartu kunstiavalikkuse muret tõsiselt ning üritab järgmise aasta näituseprogrammi veelgi laiapõhjalisemalt koostada.

"Näituseprogrammi koostades ei tohi unustada, et kohe-kohe valmib Raadile ERM, mis kindlasti muutub turismimagnetiks," vaatas Artel tulevikku.

"Peame tõsiselt töötama, et oma kunstipubliku spektrit laiendada, kunstihuvilist harida ja arendada. Seda saab teha just nimelt läbi mitmekesise näituseprogrammi," ütles muuseumi direktor.

Artel kiitis ka väga toredat ja sõbralikku kollektiivi, kes kõik on oma eriala spetsialistid ja Tartu Kunstimuuseumi patrioodid. Samas tunnistas ta, et mõistab, et plaanitud ja ellu viidud muutused ei pruugi mõnedele töötajatele, kelle harjumuspärast rutiini need lõhuvad, meeldida.

"See on loomulik, inimlik käitumine. Samas loodan, et nii minu kolleegid kui ka kunstiavalikkus mõistavad, et muutuste eesmärk on ikkagi sisukam muuseum nii Tartu linna elanikule kui ka turistile," põhjendas ta.

Kõiki muuseumis topimuva pärast muret tundvaid inimesi kutsus Artel viltusesse majja vaatama näitust "Kas me sellist muuseumi tahtsimegi?"