Paar nädalat tagasi üritasid neli sudaanlast Venemaalt ebaseaduslikult Eestisse tulla ja kolmel mehel õnnestus üle piiri jõuda. Neist üks suri Eesti piirivalvurite ja meedikute elustamiskatsetest hoolimata alajahtumisse ning kaks meest peeti kinni. Neljanda sudaanlase tabasid Venemaa Petseri rajooni piirivalvurid.

Interfaxi teatel alustasid Venemaa ametivõimud kinnipeetud sudaanlase suhtes menetlust ebaseaduslikku piiriületust käsitleva paragrahvi alusel. Süüdimõistmise korral võib meest ähvardada kuni kaheaastane vanglakaristus.

Lõuna prefektuuri piirivalvurid pidasid 15. jaanuari hommikul Koidula raudteepiiripunkti läheduses kinni kaks piiririkkujat, kes kandsid lühikesi pükse ja kellest üks oli palja ülakehaga. Piirivalvurid toimetasid piiririkkujad Koidula raudteepiiripunkti ruumidesse sooja ning kutsusid meestele kiirabi. Mõni aeg hiljem leidsid piirivalvurid ka kolmanda piiririkkuja. Mees oli teadvuseta ja kuigi piirivalvuritel õnnestus mõneks ajaks mehe pulss ja hingamine taastada, ei õnnestunud mehe elu ligikaudu tunniajase elustamise käigus päästa.

Sudaanist pärit mehed olid ujunud üle Piusa jõe Eestisse ja siis märjad riided seljast võtnud ning külmas edasi liikuda püüdnud.

26- ja 31-aastased Sudaani kodanikud, kes mõlemad kannavad nime Muhamed, esitasid järgmisel päeval Eesti ametivõimudele varjupaigataotluse.

Välisministeerium teavitas Sudaani diplomaatilist esindust Stockholmis surnuks külmunud Sudaani kodanikuga juhtunust. Sudaani diplomaatiline esindus peaks nüüd oma riigis kindlaks tegema hukkunud piiririkkuja lähedased. Juhul, kui lähedased leitakse ja nad soovivad surnukeha kätte saada, saadetakse see neile. Vastasel juhul maetakse piiririkkuja Eestisse. Surnukeha Sudaani toimetamise kulud peavad tasuma tema lähedased.