„Põhja-lõuna suhete parandamiseks laia tee sillutamiseks on tähtis teha julge otsus peatada kogu vaenulik sõjaline tegevus, mis on suurim takistus, mis kütab üles umbusaldust ja vastasseisu,“ öeldakse Põhja-Korea riikliku kaitsekomisjoni kirjas AFP vahendusel.

Riiklik kaitsekomisjon saatis eelmisel nädalal mitmeid ettepanekuid, milles kutsus Lõuna-Koread üles tühistama kavas olevad ühisõppused USA-ga ning pakkus mõlemapoolse moratooriumi kehtestamist provokatiivsele sõjalisele tegevusele ja teineteise sõimamisele.

Soul lükkas pakkumise eksitava propagandana tagasi ning hoiatas, et Pyongyang võib vabalt valmistada ette pinda provokatiivsele aktile, mille eesmärk on vastasseisu esilekutsumine.

„Kahjuks ei ole Lõuna-Korea võimude kohatu suhtumine ja negatiivne hoiak muutunud,“ öeldakse Põhja-Korea riikliku kaitsekomisjoni kirjas. „Lõuna-Korea ei peaks meie siiras ja tähtsas ettepanekus mõtlematult kahtlema, seda vääralt tõlgendama ega ülbelt tagasi lükkama.“

Riiklik kaitsekomisjon rõhutas, et on vastu ainult USA vägede osavõtule õppustest. Põhja-Korea ei kutsu Lõuna-Korea võime üles lõpetama tavapäraseid sõjaväeõppusi, öeldakse kirjas.

Kaitsekomisjon teatas, et on astunud ühepoolse sammu ja peatanud kogu piiriülese solvamise, vaatamata Lõuna-Korea negatiivsele vastusele ettepanekutele.

Lõuna-Korea ühinemisministeerium teatas vastuseks, et ainsad solvangud on pärit Põhja-Korea propagandamasinast.