President Toomas Hendrik Ilvese poeg Luukas Ilves vahetas 2012. aasta jaanuaris oma ameti kaitseministeeriumi poliitika planeerimise osakonnas uue töö vastu RIA-s ning temast sai asutuse rahvusvahelise koostöö ekspert.

Kui võrrelda Luukas Ilvese kvalifikatsiooni eksperdiks asumisel nende nõuetega, mis tema asendajalt praegu nõutakse, siis Ilves sellele positsioonile poleks sobinud. Näiteks puudus tal toona vähemalt viie aastane töökogemus rahvusvahelist koostööd või rahvusvahelisi suhteid käsitleval ametikohal või valdkonnas, kuid tema asendajalt seda nõutakse.

Selgituseks, miks on käimasoleva konkursi tingimused erinevad neist, mille alusel Luukas Ilves tööle võeti, ütles RIA kommunikatsioonispetsialist Kati Tamm Delfile, et kahe aasta jooksul on selle ametikoha töö sisu muutunud ja lisaks on suurenenud RIA osalus rahvusvahelistes projektides.

„Rahvusvaheliste suhete juhile esitatavad nõuded vastavad RIA praegustele vajadustele,“ lisas ta.

Kui Luukas Ilves võeti RIA-sse tööle eksperdina, siis tänaseks on temast saanud juht. Tema ametinimetuseks on praegu rahvusvaheliste suhete juht.

Tamme sõnul muudeti Luukas Ilvese ametinimetust mullu veebruaris ja seda otsust põhjendati sellega, et ametinimetus vastaks tegelikule töö sisule ja vastutuse määrale.

Ilvesele otsitakse asendajat vahemikus märtsist augustini käesoleval aastal. Põhjus, miks uut inimest vaja on, seisneb selles, et Luukas Ilves osaleb EL-i ametnikele mõeldud koolitusprogrammis NEPT (national experts professional training) ning on augustini Euroopa Komisjoni juures praktikal.