Kolme prokuröri sõnul võivad opositsiooni poole üle jooksnud fotograafi esitatud tõendid viia süüdistuste esitamiseni Süüria ametiisikutele, vahendab Reuters.

Üks prokuröridest ütles, et tõendid dokumenteerivad tööstuslikes mõõtmetes tapmist, mis meenutas Teise maailmasõja aegseid Bergen-Belseni ja Auschwitzi koonduslaagreid.

Pärast fotode üleandmist president Bashar al-Assadi vastastele Süüriast põgenenud fotograafi esitatud 55 000 fotol on kujutatud nälginud ja moonutatud laipu.

Laipadel on piinamise tunnused ning mõnel ei ole silmi. Teistel on kägistamise või elektrilöökide märgid.

„On olemas selged tõendid, mis võivad olla kohtus tribunalile usutavad, vahistatud isikute süstemaatilise piinamise ja tapmise kohta Süüria valitsuse agentide poolt,“ teatasid kolm prokuröri 31-leheküljelises raportis. „Sellised tõendid toetaksid praeguse Süüria režiimi vastaseid avastusi inimsusevastaste kuritegude kohta. Sellised tõendid toetaksid ka praeguse Süüria režiimi vastaseid avastusi sõjakuritegude kohta.“

Ülejooksik koodnimega Caesar, kelle isikut ei ole meediale avaldatud, töötas 13 aastat Süüria sõjaväepolitsei kriminaaluurijana.

Kodusõja alates sai temast aga surma jäädvustaja Süüria võimude jaoks: ta fotografeeris kuni 50 laipa päevas ning see töö tekitas tema enese sõnul talle ja tema kolleegidele psühholoogilisi kannatusi.

Pildid anti üle Süüria rahvuslikule liikumisele, mida toetab Katar. Katari heaks töötav Londoni advokaadibüroo Carter-Ruck and Co. korraldas tõendite uurimise.

Kolm endist prokuröri, kes on töötanud endise Jugoslaavia ja Sierra Leone sõjakuritegude tribunalides, uurisid tõendeid ja küsitlesid allikat viimase kümne päeva jooksul kolme sessiooni käigus. Nad pidasid teda usutavaks.

„Uurimismeeskond leidis, et tunnistaja, koodnimega Caesar, ei olnud mitte ainult usutav, vaid tema jutt oli ka väga mõjuv,“ öeldakse dokumendis pealkirjaga „Raport praeguse Süüria režiimi poolt vangistatud isikute piinamise ja hukkamisega seotud teatud tõendite usutavuse kohta“.

Raporti autorid on Sierra Leone erikohtu endine peaprokurör Sir Desmond de Silva, endise Jugoslaavia presidendi Slobodan Miloševići endine juhtiv prokurör Sir Geoffrey Nice ja Sierra Leone kohtus Libeeria presidendile Charles Taylorile süüdistuse esitanud professor David Crane.

„Mõned pildid, mida me nägime, tuletasid täielikult meelde Belsenist ja Auschwitzist välja tulnud inimeste pilte,“ ütles üks Suurbritannia tippjuriste de Silva. „See on jäämäe tipp, sest jutt käib 11 000-st ainuüksi ühes piirkonnas.“

„See ei tähenda, et me ütleksime, et inimesed teisel poolel oleksid tõsistest kuritegudest vabad. Ma usun, et on tõendeid, mis on pannud väga vastutustundlikud inimesed ütlema, et kuritegusid on toime pandud mõlemal poolel,“ ütles de Silva. „Aga see vangistatud inimeste tööstuslik tapmine meie silme all on selgelt valitsuse töö.“