„Seis on see, et süüdistus on esitatud ja nüüd peab kohtuprotsess algama. Millal see algab, millal on esimene kohtuistung ja millal protsess lõppeb, on ennustamatu. Nii nagu see on ennustamatu enamikes maailma riikides, ka Eestis,“ rääkis välisminister Urmas Paet tänasel pressibriifingul.

„Kõik on praegu spekulatsioon. Mida kauem kogu see asi kestab, seda rohkem tekib igasuguseid asjatundjaid juurde ja nende arvamused on seinas seina. Spekuleerimine selle juhtumi lahendamisele kaasa ei aita. Tuleb olla järjekindel, konsulaarabi tagada ja suhelda jätkuvalt India võimudega,“ lisas ta.

Paet ütles, et teavitas Eesti meremeeste olukorrast ka oma kolleege eilsel EL-i välisministrite kohtumisel.

„Kui möödunud nädala kohtusin Londonis William Hague’ga, siis ka rääkisime sellest. Seal on ju ka briti kodanikud kinni ja Suurbritannia on pikaajalise kogemusega riik selles maailma osas.

Nemad ennekõike jätkuvalt käsitlevad konsulaarteemana, võimalused otse sekkuda teise riigi kohtupidamisse on igal juhul küsitavad,“ sõnas Paet. „See, mida teha saab, seda teeme. Loomulikult loodan, et see kohtuprotsess ei jää liiga pikaks ajaks venima,“ ütles Paet.

Piraaditõrjefirmale AdvanFort kuuluval laeval Seaman Guard Ohio seilanud 14 eestlasest meremeest peeti India võimude poolt kinni oktoobri keskel ning nad on siiamaani vahi all.

Indialased süüdistavad neid ebaseaduslikus relvade käitlemises, ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises ja ebaseaduslikus kütuse tankimises.