Samal ajal reguleerivad kärmed euroametnikud nii porgandi kõverust kui ka lehma küljealust põhukvaliteeti. Mõnes valitud kategoorias aga lokkab siiani anarhia ning mitte mingeid regulatsioone ega isegi mitte informeerivat sildikest ei suudeta külge kleepida.

Võib muidugi vaidlema hakata: kas kõigele peabki info külge panema? Tarbija ise on rumal, kui ei oma teadmisi ei magusa koogi ega ka joovastava joogi kaloraaži kohta. Siin ei saa aga laskuda labasesse näpuga näitamisse, kui rumal või tark tarbija on.

Lõppkokkuvõttes mõjutab naabri tervisekäitumine ka sinu ja minu rahakotti. Kui kaasmaalane ikka süüdimatult omale kõike sisse kallab, siis varem või hiljem otsib ta abi meditsiinisüsteemist. Kuna Eestis ei rakendata isikliku terviskindlustuse konto kaudu personaalset rahakogumist, lähevad ühe eriti haige kodaniku kulud maksmisele ühisest rahakatlast.

Naiivne oleks muidugi loota, et üks sildike hoiab ära magusamaia või alkoholinäljas eestlase käesirutuse oma lemmiku järgi. Väike piisk meres oleks see aga siiski ning korralekutsuva noodi saadaks maiustaja ja patustaja ajukesse igal juhul.

Võin oma pere näitel tuua välja kartulikrõpsude koju soetamise drastilise vähenemise pärast energiasisalduse teabega lähemalt tutvumist. Isegi närimiskumm on menüüst välja jäänud, kuna sinna lisab vabrik suhkru asemel lahkelt aspartaami, mis on süüdi sajas surmapatus ja tervisehädas.

Kui trükkida Google'i otsingumootorisse sõna "aspartaam" saab juba esimese vastena artikli, kus on kirjas meeletult pikk loetelu aine kõrvalmõjudest. Lisaboonusena võib lugeda, milliste mahhinatsioonide abil see põnev lisand üldse USA-s heakskiidu pälvis. Selgub, et suhkruasendaja sai heakskiidu alles kaheksa aastat pärast väljatöötamist ning tuli ringlusesse 1981. aastal.

Üle-kolmekümnekraadisel kuumutamisel tekitab aspartaam inimesele mürgistusnähte. Sellele vaatamata andis ravimiamet 1996. aastal loa kasutada magustajat kõigis toiduainetes, mida töödeldakse üle-kolmekümne-kraadises kuumuses. Huvitavad otsused suurriigi poolt, kes hoolivat oma kodanike tervisest.

Õnneks tõuseb meie riigi kodanike teadlikkus igapäevaselt ning oma valikud toidulaua suhtes kaalutakse põhjalikumalt läbi. Ka vähese raha ning piiratud eelarvega saab maitsvalt ning tervislikult oma perele süüa valmistada. Appi tuleb kohalik turg ning oma aiamaalapike kasvõi linnaservas. Kui me ise oma tervisest hoolida ei taha, siis oma lastele saame ometi tervemat homset pakkuda.