Kohtumine pidanuks algama 28. jaanuaril Brüsselis õhtusöögiga ja kestma järgmise õhtupoolikuni. EL teatas aga neljapäeval, et uue plaani kohaselt kestab Putini kohtumine Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso ja teiste kõrgete ametnikega vaid kaks ja pool tundi, vahendas BNS.

Formaati muudeti "viimase aja sündmuste valguses" ning osalised vaevad süvitsi EL-i ja Venemaa suhteid, kuid ei aruta spetsiifilisi küsimusi, ütles komisjoni pressiesindaja Maja Kocjančič.

Venemaa meelitas novembris Ukraina EL-i assotsiatsioonileppest loobuma ja selle asemel Moskvaga tihedamat koostööd eelistama. Ukraina valitsuse viimase hetke meelemuutus tõi Kiievi tänavatele sadu tuhandeid valitsusvastaseid meeleavaldajaid.

EL-ile valmistavad meelehärmi ka Venemaa katsed survestada teisi EL-i idanaaberid nagu Armeenia oma mõjusfääri naasma.

Samas on Venemaa mõjukas toimija paljudes rahvusvahelistes kriisides nagu Süüria sõda ja Iraani tuumaprogramm. Liiatigi on EL-il ja Venemaal tihedad majandussidemed ning sageli ka ühised poliitilised huvid.

Sestap ei tahtnud kumbki tippkohtumist hoopis ära jätta, kuid poolte 31. kohtumine tuleb lühim alates 1990.-te aastate lõpust.