Fotod sai oma käsutusse meelelahutusuudiste portaal TMZ, mis avaldas kolmapäeval osa neist. Ülejäänud jäeti avaldamata, sest need olid väidetavalt liiga jubedad, vahendab Washington Post.

Kahel fotol on USA merejalaväelased valamas põlevat vedelikku kahe surnukeha peale. Teistel piltidel on põlevad surnukehad ning kustunud söestunud laibad. Ühel fotol paistab merejalaväelane läbi otsivat laiba jäänuseid. Ühel fotol poseerib merejalaväelane kolpa sihtides.

„Me oleme teadlikud TMZ.com-is ilmunud fotodest, mis kujutavad isikuid USA merejalaväelaste vormiriietuses põletamas nähtavasti inimjäänuseid,“ ütles Pentagoni pressiesindaja Bill Speaks. „Neil fotodel kujutatud tegevus ei ole selline, mida me ootame oma teenistuses olijatelt ega esinda need ka enam kui 2,5 miljoni Iraagis ja Afganistanis teeninud ameeriklase austusväärset ja professionaalset teenistust.“

Speaks ütles, et merejalavägi uurib nende fotode tõepärasust, asjaolusid ja kui võimalik, selgitab välja asjaga seotud sõjaväelaste isikud. Selle uurimise tulemused määravad kindlaks, kas saadakse edasi minna võimaliku kuriteo uurimisega.

TMZ teatas oma veebilehel, et sai oma käsutusse 41 väidetavalt 2004. aastal Fallujahis tehtud fotot. Väljaanne teatas, et fotodel oli üle tosina laiba, millest osa oli kaetud kärbestega ning ühte sõi koer. TMZ teatas, et edastas kõik fotod eelmisel nädalal Pentagonile. Kaheksa fotot avaldati kolmapäeval.

USA keskväejuhatus, mis juhib sõjalisi operatsioone Lähis-Idas, teatas, et need fotod pole varem nende tähelepanu äratanud.

Mereväelased pidasid Fallujahis Iraagi sõja kõige verisemat lahingut ja võtsid lõpuks linna oma kontrolli alla. 2004. aasta novembris sai seal surma ligi sada USA sõdurit. See oli USA sõjaväe ohvriterohkeim lahing pärast Vietnami sõda.