„Kaitseminister ei kavatsenud sekretäri solvata ning ta vabandab, kui kaitseministrile omistatud sõnad sekretäri haavasid,“ öeldakse Yaaloni büroo tehtud avalduses ajalehe Haaretz vahendusel.

Vabandusega esineti pärast kahetunnist kohtumist Yaaloni ja peaminister Benjamin Natanyahu vahel peaministri residentsis Jeruusalemmas. Avaldus, mis koostati koos Netanyahuga, järgnes Yaaloni leigele reageeringule varem päeval, mille USA presidendi Barack Obama administratsioon tagasi lükkas.

USA kõrged ametnikud ütlesid enne avalduse tegemist, et USA ei ole rahul Iisraeli valitsuse reageeringuga Yaaloni märkustele ning ootab Netanyahult avalikku hukkamõistu.

Yaaloni sõnavõtt tekitas päeva jooksul kahe riigi vahel tõsiseid pingeid. USA riigidepartemangu pressiesindaja Jen Psaki ütles teisipäeva õhtul Haaretzile, et Yaaloni märkused, kui need tõele vastavad, olid solvavad ja sobimatud, eriti võttes arvesse kõike seda, mida USA teeb Iisraeli julgeolekuvajaduste toetamiseks.

„Sekretär Kerry ja tema meeskond, sealhulgas kindral John Allen, on näinud päeval ja ööl vaeva, et püüda saavutada kindlat rahu Iisraeli jaoks sekretäri sügava mure tõttu Iisraeli tuleviku pärast. Seada kahtluse alla sekretär Kerry motiivid ja moonutada tema ettepanekut ei ole miski, mida me ootaksime lähedase liitlase kaitseministrilt,“ ütles Psaki.

Yaalon on viimasel ajal esinenud mitmete käredate sõnavõttudega nii ametlikult kui ka mitteametlikult, milles on seadnud kahtluse alla Kerry püüded saavutada rahulepe Iisraeli ja palestiinlaste vahel.

Iisraeli ajaleht Yedioth Aharonoth tsiteeris teisipäeval Yaaloni sõnu, kes nimetas Kerryt kinnismõtte all kannatavaks ja messianistlikuks ning lisas, et loodab, et Kerry saab Nobeli rahupreemia ja jätab Iisraeli rahule.

Yaalon jätkas hiljem oma rünnakut, esinedes Ofakimi keskkooli õpilaste ees: „Nad ütlevad, et aeg töötab meie kahjuks. Meis ei tohiks häiret tekitada igasugused hirmuõhutajad. Me ei tohiks segadusse sattuda, närviliseks minna või alla anda.“