„Teise maailmasõja järjekordse „kangelase“ pompoosne hüvastijätutseremoonia viidi läbi riiklike auavaldustega, ohvitserikorpuse, noorte ja Eesti ametlike võimude laialdase osavõtuga,“ märkis Dolgov, tuletades meelde, et Nugiseks oli viimane 20. SS-diviisi Eesti leegionäridest, kes teenisid sõja-aastatel oma natslikelt peremeestelt välja raudristi rüütliristi, vahendab RBK.

„Hindame natsliku kurjategija tseremoniaalset muldasängitamist Eesti võimude poolt ametliku Tallinna Teise maailmasõja tegelikkuse ja natsliku ideoloogia tervete rahvaste saatustele osaks saanud traagiliste tagajärgede moonutatud tajumise järjekordseks ilminguks. Peame seda sügavalt amoraalseks irvitamiseks miljonite erinevast rahvusest inimeste mälestuse üle, keda piinasid sõja-aastatel elajalikult natsid ja nende käsilased, nagu Harald Nugiseks,“ rõhutas Venemaa välisministeeriumi esindaja.

Moskva kinnitab Eesti ühiskonnas juurduva neonatslike ja revanšistlike meeleolude kursi soodustamise otsustavat mittetunnustamist. „Kutsume Tallinna üles sellist lähenemist, mis on vastuolus Eesti rahvusvaheliste kohustustega inimõiguste vallas ja õõnestab tema mainet ÜRO inimõiguste nõukogu liikmena, viivitamatult ja tingimusteta ümber vaatama,“ ütles Dolgov.