Kolme Venemaast ja endisest Nõukogude Liidust jutustava raamatu autor Satter töötas alates septembrist USA raadiojaamade Vaba Euroopa ja Vabadus nõunikuna, vahendab CNN.

„Nagu mõned teist võivad teada, olen ma Venemaalt välja saadetud,“ kirjutas Satter esmaspäeval Twitteris.

Satter ütles CNN-ile, et läks Ukraina pealinna Kiievisse, et vahetada oma olemasolev viisa korrespondendi viisa vastu, kui talle öeldi, et taotlus on tagasi lükatud, põhjendusel, et tema viibimine Venemaal on ebasoovitav. Nüüd viibib Satter Londonis, et mõelda välja, mida edasi teha.

Detsembris kirjutas Satter pärast Volgogradi terroriakte, milles hukkus üle 30 inimese, et Sotši olümpiamängude külastajad lähevad põhimõtteliselt sõjatsooni. Siiski ei tea Satter, mis sundis Venemaa valitsust teda riigist välja ajama.

„Ma olen Putini režiimi suhtes alati kriitiline olnud. See pole midagi uut,“ ütles Satter. „Võib olla, et nende omadel põhjustel on nad lõpuks leidnud, et kriitikat on rohkem kui nad tahavad taluda. Aga seal on tegelikult üsna palju, mida kritiseerida, nii et kui te kavatsete Venemaalt ausalt teateid saata, te peaaegu et peate kriitiline olema.“

Satteri sõnul meenutas viisast keeldumisel kasutatud keel külma sõja ajastut ning selle rakendamine ajakirjaniku puhul on pretsedenditu. Kas see peegeldab muutust poliitikas rahvusvahelise ajakirjanduse suhtes, pole Satteri sõnul veel selge.

„Igal juhul on kas või ühe korrespondendi väljasaatmisel mõju kõigile teistele, sest see teeb selgeks, et kriitilisel kajastusel võib olla väga tõsine hind,“ ütles Satter.