"See hoiaks ära olukorra, kus valitsusel on kadunud vajalik valijate toetus ning ammendunud töötahe, aga ilma valimisteta pole võimalik ka ükski teistsugune valitsusliit," kommenteeris Simson Vaba Isamaalise Kodaniku (VIK) ja ühenduse Parem Eesti baasil uue võimaliku partei teket.

Simsoni sõnul on aasta enne riigikogu valimisi tehtavad reaalsed sammud uute erakondade loomiseks lootusrikkad.

"Eesti valijate hulgas on ikka olnud neid, kes on valmis kõik oma lootused ja ootused asetama uuele jõule," ütles Simson ja möönis, et sageli on need valijad ka rängalt petta saanud, aga see pole valijaskonda uute jõudude vastu kindlasti vaktsineerinud. Ka 2015. aasta valimistel võib tema sõnul uskuda, et umbes iga kümnes valija võiks pettumusest senise parempoolse poliitika suhtes uut erakonda toetada.

Simsoni sõnul võiks Andres Herkeli poolt loodaval erakonnal olla potentsiaali saavutada vähemalt sama suur esindatus, nagu oli Isamaaliidul kümme aastat tagasi ehk seitse kohta parlamendis.

"Seega muutuks IRL tagasi Res Publicaks, mis teeb oskuslikku kampaaniat a la kodukulud alla, Herkeli erakonna osaks oleks aga pakkuda vana isamaalist rahvuslust," arutles Simson.

Kristiina Ojulandi algatuse puhul on Simson veel äraootaval positsioonil. "Selleks, et saada erakonnaks ei piisa kindlasti ühest silmapaistvast poliitikust, ka ühest sõpruskonnast jääb väheks," hindas Simson.

"Samas on Ojuland suure töövõimega ning senised Reformierakonna valijad selgelt pettunud nii maksupoliitikas kui valitsejate ülbuses, nii et aastaga võib uus erakond saada koduks veel nii mõnelegi tänasele Reformierakonna saadikule," pidas Simson võimalikuks ka Ojulandi uue partei sündi.

"Populaarses Taani teleseriaalis "Borgen" (Võimu kants) suutis oma erakonnast väljapuksitud Birgitte Nyborg luua uue partei ja selle valimistel edukaks muuta," tõi Simson paralleeli. "Ma ei näe põhjust, miks ei võiks ka Ojuland uskuda, et ta saab filmis nähtu päriselus tõeks teha."