"Tervitame uue erakonna teket igal juhul. See on ju see, mida ühiskonnas on mõnda aega räägitud, et erakonnamaastik võiks olla mitmekesisem," ütles sotside peasekretär Indrek Saar. "Nende puhul paistab, et on selge, millist programmilist eesmärki nad täitma hakkavad. Vähemalt võib eeldada, et nad on selgelt parempoolsete programmiliste eesmärkidega."

Sotsiaaldemokraatide Tallinna piirkonna esimees Rainer Vakra tõdes, et erakondade paljusus mõjub noorele demokraatlikule riigile tervendavalt.

"Seda enam paneb muretsema, et täna on parlamendis esindatud võrreldes eelmise koosseisuga kolmandiku võrra vähem erakondi," märkis ta. "Tuleb tõdeda, et näiteks Rahvaliidu ja roheliste lahkumisega suurest poliitikast haigutab nii mõneski valdkonnas suur auk."

Vakra sõnul on rikkumistest ja ebaeetilisusest saanud justkui mõnede väga kauaks ainuvõimu nautima jäänud poliitikute privileeg. "Konkurents on ühiskonna arengus edasiviiv jõud," ütles Vakra.

Vakra sõnul ei tohi võimalik uus erakond olla ühepäevaliblikas ega selle ideed kantud vaid negatiivsest protestivaimust.

"Eesti riiki ei muuda paremaks ainult üks uus erakond, vaid kõigi olemasolevate erakondade muutus ehk poliitkultuuri tõus," rääkis Vakra.

Tema sõnul peavad ka kõik olemasolevad erakonnad aru saama, et mugavustsoonist tuleb välja tulla. "Pideva üksteise mustamise asemel tuleb teha reaalset tööd põllul, kuulata inimesi ja rääkida valijatega," on Vakra veendunud. "Ainult nii on võimalik taastada valijate usaldus."

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) peasekretär Tiit Riisalo tervitas samuti uue erakonna tekke võimalust. "Kindlasti on põhimõtteliselt väga tore, et toimuvad mingid liikumised," rääkis Riisalo. "Ideede paljusus tuleb Eestile kasuks ja kõik, mis tuleb Eestile kasuks, meeldib ka IRL-ile."

Siiski tundub Riisalole, et praegu osutavad uue võimaliku erakonna juhid sellele, mida teistel ei ole. "Pigem tuleks tegeleda enda asja välja pakkumisega, mitte selle kritiseerimisega, mida teistel on või ei ole," soovitas ta. "Aga muidu soovin jõudu."