"Mulle on antud amnestia," kirjutas Rõbatšenko reedel suhtlusvõrgustikus Facebook. Opositsiooniaktivisti advokaat Vladimir Samohhin esitas detsembri lõpus Vene võimudele amnestiataotluse, vahendab BNS.

Varem on Rõbatšenko, kelle Moskva kohus tagaselja vahi alla võttis, uudisteagentuurile Interfax kinnitanud, et amnestia jõustumisel kavatseb ta naasta Venemaale.

Eelmise aasta detsembris esitasid Vene võimud Eestisse elama asunud Vene opositsioonilise liikumise Solidaarsus aktivistile Anastassija Rõbatšenkole tagaselja süüdistuse massirahutustes osalemises, selle eest ähvardab teda 3-8-aastane vabadusekaotus. Rõbatšenko lahkus Venemaalt mullu suvel.

2012. aasta 11. septembril kuulutasid Vene võimud Tallinna tehnikaülikoolis õppiva Rõbatšenko üleriigiliselt tagaotsitavaks. Rõbatšenko teatas toona, et ei kavatse Eesti võimudelt varjupaika küsida.

Vene president Vladimir Putin kuulutas detsembris põhiseaduse 20. aastapäeva puhul välja amnestia, millega on vabanenud teiste seas endine naftamagnaat Mihhail Hodorkovski ning punkansambli Pussy Riot liikmed Nadežda Tolokonnikova ja Maria Aljohhina.

Venemaa opositsioon korraldas kolmandat korda Venemaa presidendiks valitud Vladimir Putini ametissevannutamise eelõhtul, 2012. aasta 6. mail Moskvas meeleavalduse, mis lõppes politsei ja osalejate vaheliste kokkupõrgetega, politsei pidas kinni kuni 650 inimest. Miljonid marsil osalenud protestisid Putini naasmise vastu Kremlisse, nõudes ennetähtaegseid valimisi ja poliitilisi reforme.

Nn Bolotnaja kohtuasja raames on kuulutatud kahtlusaluseks 28 inimest, kellest kolm on ka süüdi mõistetud: Mihhail Luzjanin tunnistas end 2012. aasta 9. novembril massirahutustes osalemises ja politsei vastu vägivalla kasutamises süüdi ning mõisteti neljaks aastaks ja kuueks kuuks vangi; Konstantin Lebedev mõisteti 2013. aasta 25. aprillil massirahutuste korraldamises kaheks aastaks ja kuueks kuuks süüdi ja saadeti üldrežiimiga karistuskolooniasse; Mihhail Kossenko mõisteti 2013. aasta 8. oktoobril süüdi ja saadeti sundravile.