Tegin kiiresti väga lihtsa arvutuse, detailidesse minemata: 500 grammine kahekümneprotsendiline hapukoorepakk maksab Tallinna ketikauplustes keskmiselt 90 senti. Üks supilusikatäis hapukoort kaalub umbes 15 grammi. Jagame 500 grammi supilusikatäiteks ja saame 33,3 lusikatäit. Korrutame 33,3 kaupluse poolt määratud hinnaga, mis on 70 senti ja saame ühe paki pealt saadud tuluks 23,3 eurot. Lahutame sellest paki ostuhinna ja lõpptuluks jääb 22,4 eurot. Pole paha!

Panin need andmed Facebooki kommentaaridesse. Üks vestlusringis osaleja arvas selle peale, et söökla omaniku Tenerife reis peab ju ka kusagilt tulema. Vaatasin kohe arvutist järgi: hindu on mitmesuguseid, kuid näitena kasutamiseks võtsin sellise odavamat sorti reisi, mille hind on 425 eurot.

Kontrollime siis ideed, et kusagilt peab omaniku Tenerife reis tulema. Jagame reisi hinna ühe paki pealt teenitud summaga. Tulemus on jahmatav: et teenida sellise vaheltkasuga üks Tenerife reis, on vaja lusikatäite kaupa müüa ära ainult 19 pakki hapukoort!

Muidugi, arvutus on robustne ja ei võta arvesse kulutusi rendile, sisustusele, töötajatele, maksudele, laenude-liisingute tagasimaksetele ja muud säärast. Ja nagu vestluskaaslane märkis, saavad toidukohad oma hapukoore palju odavamalt, ostes tünnitäie kaupa ja hulgihinnaga. Aga mõtlemapanev tulemus siiski.

Värskes Eesti Ekspressis soovitas peatoimetaja Allar Tankler riigi doteeritavate teenuste hinnad tõsta tasemele, mis sisaldab ka riigi dotatsiooni (rongisõit näiteks kümne euro pealt neljakümnele eurole) või siis vähemalt tegema nii, et piletil, arvel või kviitungil on näha, kui palju see teenus koos riigi toega tegelikult kokku maksab.

Arendan seda mõtet edasi: samamoodi võiksid toidukohad menüü lisas märkida kasutatud toiduainete hinna juures, kui palju komponendid eraldi võttes selle roa puhul maksid. Lusikatäis hapukoort maksaks 0,027 eurot. Siis saaksime aru, mis maksavad toiduained ja kui suur on tekkinud lisaväärtus. Kindlasti saaksime kõvasti imestada. Võibolla hakkaksime ainult oma kodus valmistatud toitu sööma.

Mulle üldiselt meeldivad supid. Lõuna ajal käin tavaliselt suppi söömas Tallinna Ülikooli uue Astra maja teisel korrusel asuvas toidukohas Oaas. Supi hind on 1.70 ja hapukoor + hakitud petersell sinna juurde on täiesti tasuta. Veel enam - ka sai, leib ja või on tasuta! Ja jumal tänatud, sest muidu hakkaksin veel kokku lööma, mitu omanikku ma hapukoorelusika viibutamisega olen Tenerifele lennutanud...