32-eurone trahv on tehtud selle eest, et Kuukulguril puudub kaubandusluba. Tekib küsimus, kas filme tootval ettevõttel peaks see olema.

"Me ei otsi klienti tänavalt, me ei ole kauplus ega tegele kaubandusega," sõnas Kuukulguri juht ja peaprodutsent Priit Aus. "Trahvi pole me ära maksnud, praegu meie juristid tegelevad sellega, et edasi kaevata. Tundub, et ongi selgunud praeguseks, et vale asja eest on üritatud trahvida," rääkis Aus.

Ausi sõnul on tegevuslubade peale märgitud ka kategooria "muu" - "et sobiks kõik asjad," muigas ta. "See trahv oli meile suur üllatus, sai naljagi selle üle kõvasti. Siin piirkonnas on kõik ettevõtted läbi võetud, tean oma majast Niine tänaval vähemalt nelja," ütles ta.

"Kui loa taotlemisega nõus ei ole, võidakse määrata kuni 32 000 eurot trahvi, aga nad tulid meile vastu ja määrasid 32 eurot lihtmenetlusena. Trahv pole loomulikult suur, aga imelik on maksta millegi eest, mida ei peagi olema," tõdes Aus.

Ettevõtjad on häiritud

Tallinna linnavolikogu IRLi fraktsiooni aseesimehe Yoko Alenderi sõnul on viimasel ajal sagenenud juhtumid, kus kultuurialal tegutsevate ettevõtete juhid on kutsutud muposse, et anda selgitusi väidetava väärteo toimepanemise osas.

"Mupo arvates rikutakse kaubandustegevuse seadust, mille kohaselt kauplejal ja kaubanduse korraldajal on lubatud tegeleda kaubandustegevusega, kui ta on registreeritud majandustegevuse registris," ütles Alender.

"Samas ei arvesta mupo sama seaduse §-ga 1, mis sätestab, millistele juhtudele seadus laieneb," tõdes Alender. "Kokkuvõtlikult kohaldatakse seadust peamiselt vallasasjade müügi, kasutusse andmise või valmistamise osas, samuti aga näiteks toitlustusasutustele ja ilusalongidele. Seega ei ole seadusandja tahteks olnud kehtestada sama regulatsiooni kõikidele juriidilistele isikutele," rääkis ta.

"Eriti kummaliseks muudab kogu trahvimise see, et kuigi mupo väidetel on maksimaalseks trahviks lausa 32 000 eurot, piirduvad nad "suuremeelselt" vaid 32-eurose trahviga," ütles Alender.

Alendri hinnangul on tegu linnapoolse ettevõtjate ahistamise ja tagakiusamisega. "Unustama kiputakse seda, et Tallinnas tegutsevad ettevõtjad loovad linnas töökohti ja maksavad oma töötajatele palka, pidades seeläbi otseselt üleval ka maksuraha hoolimatult tuulde loopivat savisaarlikult ükskõikset ja kodanikuvaenulikku ametnike armeed," teatas ta.

Mupo pressiesindaja Meeli Hunt ütles, et enne, kui on tekkinud olukorda võimalik kommenteerida, tuleb läbi vaadata konkreetne menetlus, millega rahule ei jäädud.