Obama, kes võib teatada oma luurereformidest juba järgmisel nädalal peetavas kõnes, püüab taastada ameeriklaste usaldust USA luureteenistuste vastu pärast USA rahvusliku julgeoleku agentuuri (NSA) endise kaastöötaja Edward Snowdeni paljastusi jälitustegevuse ulatuse ja sügavuse kohta, vahendab Reuters.

Obama kohtus riikliku luuredirektori James Clapperi, NSA direktori Keith Alexanderi, justiitsminister Eric Holderi ja asepresident Joe Bideniga.

„See oli presidendi jaoks tähtis võimalus kuulata oma meeskond otse ära, enne kui ta alustab lõplike otsuste tegemist selle kohta, kuidas võtmetähtsusega luureandmete kogumise programmidega edasi minna,“ ütles Valge Maja rahvusliku julgeoleku nõukogu pressiesindaja Caitlin Hayden.

Obama kohtus ka sõltumatu privaatsuse ja kodanikuvabaduste kontrolli komisjoni liikmetega, kes on samuti USA luuretegevust uurinud.

Komisjon teatas, et edastab oma seisukohad Obamale jaanuari lõpus või veebruari alguses, mis tähendab, et need soovitused ei jõua presidendini enne, kui ta on oma reformiplaanid juba teatavaks teinud.

Neljapäeval kohtub Obama mitmete USA seadusandjatega.

Reformiplaan oodatakse sisaldavat mõningaid piiranguid välisriikide juhtide järel nuhkimisele. See teema tõusis teravalt esile eelmise aasta lõpus, kui teatati, et NSA on jälginud Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli mobiiltelefonikõnesid.

Obama vestles Merkeliga telefoni teel kolmapäeval, kuid Valge Maja teatas, et Obama väljendas oma kaastunnet seoses Merkeli hiljutise vaagnaluumurruga suusaretkel.

Sõltumatud eksperdid soovitasid eelmisel kuul Obamale, et enne välisriikide juhtide järel nuhkima hakkamist peaksid USA juhid kindlaks tegema, kas selliseks jälitustegevuseks annab alust märkimisväärne oht rahvuslikule julgeolekule ning kas kõnealune riik on selline, mille juhtide vastu tuleks üles näidata suurt austust ja lugupidamist.

Obama on avatud ka muudatustele telefoniandmete säilitamise otsese valitsuse kontrolli alla võtmise kohta, teatasid administratsiooni ametnikud. Üks võimalus oleks, et osa luureagentuuride kogutud telefoniandmetest hakkaks säilitama valitsuse asemel erafirmad.